ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så mycket kostar föräldraledigheten kvinnliga akademiker

Karolina Skoglund · 23 Apr 2014
Uppdaterad 23 Apr 2014

Den ojämställda synen på föräldrapenningen kostar kvinnorna i akademikerförbundet Jusek flera miljoner under en livstid, visar en ny rapport. – Ingen ska behöva välja mellan familjeliv och karriär, säger juriststudenten Nina Khoi.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: TT

Det är inte bara de traditionellt kvinnodominerade yrkena som illustrerar lönegapet mellan män och kvinnor. En rapport från fackförbundet Jusek, vars medlemmar bland annat är jurister, ekonomer och samhällsvetare, visar att löneskillnaderna är minst lika stora även bland akademiker. Under ett helt arbetsliv tjänar en man inom Jusek totalt sett 2,9 miljoner kronor mer än en kvinna. Inom privat sektor är motsvarande siffra nästan hela 3,5 miljoner.

– Vi blev ganska förvånade. Vi trodde inte att det skiljde sig så markant. Det finns nog en föreställning om att det inte är så i dem här yrkena, säger Sofia Larsen, ordförande i Jusek.

I rapporten fastslås att en viktig förklaring till löneskillnaderna är fördelningen av föräldraledigheten, som till 80 procent i dag tas ut av kvinnorna. Detta eftersom löneskillnaderna mellan könen kraftigt ökar fram till 40-årsåldern, alltså under samma period som många bildar familj.

– Det finns en kultur på arbetsplatserna om att fadern inte ska vara hemma lika mycket. Samtidigt vill mammorna inte framstå som dåliga mammor genom att vara borta. Det är gammalt som sitter i. Hade man uppfunnit föräldrapenningen i dag hade det sett helt annorlunda ut, säger Sofia Larsen.

Nina Khoi, 27, läser sitt sista år på juristlinjen vid Stockholms universitet och är engagerad inom Jusek. Hon är väl medveten om vad som väntar henne när hon kommer ut på arbetsmarknaden som jurist.

– Det känns väldigt tråkigt. Ingen ska behöva välja mellan familjeliv och karriär. Jag kommer dock att prioritera min karriär. Det är ingenting jag tror att man behöver stå inför som man. Synen på att kvinnan ska vara hemma med barnen och att mannen ska jobba känns väldigt ålderdomlig. Det är nästan lite sorgligt. 

klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro