ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så mycket kostar SL-kortet – jämfört med andra storstäder

Sophie Tanha · 27 Maj 2019
Uppdaterad 27 Maj 2019

Foto: Unsplash/SL/Melker Larsson


Kollektivtrafiken kan vara både det miljövänliga transportmedlet vi älskar och behöver för att ta oss fram, eller bara en pengaslukande bakteriehärd som gör oss sena till arbetet. I Stockholm kostar ett månadskort som tar dig överallt i länet 890 kronor. Metro tar reda på hur det ser ut i ett gäng andra storstäder i världen.

klar

Artikellänk är kopierad

De senaste tre åren har SL-månadskortet höjts med 3,3 procent varje år. Men hur ser det ut i andra storstäder? Här är några exempel.

Stockholm:

I Stockholm gäller en biljett alla färdmedel i hela länet, med ett månadskort kan du ta allt från pendeltåget till Nynäshamn, Djurgårdsfärjan, Roslagsbanan eller fyrans buss till exempel. För en student, ungdom eller pensionär kostar det 590 kronor. En vuxen betalar 890 kronor per månad.

Oslo:

Om du reser i zon 1, alltså innerstan, kostar det 789 kronor för en månads resande. Att åka i Oslos alla zoner kostar 2009 svenska kronor. 

London:

Även Londons kollektivtrafik är fördelat på zoner. Reser du bara i de centrala zonerna 1 och 2 kommer du undan med ett månadskort för 1556 kronor. Ska du så långt till zon 9 får du punga ut med 4051 kronor per månad.

Tunnelbanestation i Moskva. Foto: Unsplash
Tunnelbanestation i Moskva. Foto: Unsplash

Moskva

Den ryska kollektivtrafiken är billigaste på listan, trots de guldbeklädda tunnelbanestationerna. För 349 kronor i månaden kan du resa runt lika mycket som om du vore tsaren själv.

Paris:

I kärlekens stad finns inga gränser, för 775 kronor åker du en månad i hela Paris och Île de France-regionen. Merci beaucoup!

Barcelona:

Ännu en stad indelad i zoner. Åker du till exempel mellan stranden och vackra Park Ciutadella, det vill säga centrala Barcelona, kostar det 558 kronor i månaden. Vill du åka i den katalanska huvudstadens alla zoner kostar det 1586 kronor för ett månadskort.

Berlin

För 837 kronor kan du åka kollektivt i det mesta av Berlin, behöver du pendla mer till ytterkanterna och staden Potsdam kostar det 1038 kronor i månaden. Är du arbetslös eller går på sociala bidrag av andra skäl? Då kommer du undan med 284 kronor. 

Resenärer på en plattform i New York. Foto: Unsplash
Resenärer på en plattform i New York. Foto: Unsplash

New York

Bussar, tunnelbana och pendeln till Staten Island är till ditt förfogande för 1171 kronor per månad. Är du pensionär, student eller ungdom? Då räcker det med 581 kronor för ett månadskort.

Tokyo

En av världens mest utvecklade tunnelbanesystem kan också vara en av världens krångligaste att köpa månadskort till. Det utvecklade tågnätet körs nämligen av tre olika aktörer. Ska du köpa månadskort för alla går det på nästan 4000 kronor.

Därför väljer många japaner att använda så kallade Smart cards, ett kort du laddar upp pengar på och som går att använda som ett rabattkort för alla tågnät. Då kostar en månads pendlande runt om i Tokyo omkring 2000 svenska kronor.

Priserna har konverterats direkt från landets lokala valuta, utan att jämföras med ländernas ekonomiska tillstånd i övrigt.

pil
Källor:
klar

Artikellänk är kopierad

Sophie Tanha
Sophie Tanha
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro