ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så mycket lägger krogen på din vinflaska

Anneli Sandberg, Maria Forsström, Tobias Andersson Åkerblom · 13 Sep 2012
Uppdaterad 14 Sep 2012
Tycker du att vinet på krogen verkar onödigt dyrt? Metro Wkd har jämfört priserna på några av stans vinkrogar med hur mycket samma vin skulle kosta på Systembolaget.  

Tycker du att vinet på krogen verkar onödigt dyrt? Metro Wkd har jämfört priserna på några av stans vinkrogar med hur mycket samma vin skulle kosta på Systembolaget.   Foto: Henric Lindsten


Att det är dyrt att dricka vin på krogen vet vi. Men hur dyrt är det egentligen? Upp till 400 procent visar det sig. Wkd har undersökt hur många procent dyrare åtta välkända Stockholmskrogars vin är jämfört med Systembolaget. – Om det är en felaktig prissättning så får vi ju förstås titta över det, säger Grills ägare Melker Andersson

klar

Artikellänk är kopierad

”Om det är en felaktig prissättning så får vi ju förstås titta över det”, säger Melker Andersson när Metro frågar honom om påslagen.
”Om det är en felaktig prissättning så får vi ju förstås titta över det”, säger Melker Andersson när Metro frågar honom om påslagen.Foto: Henric Lindsten
"Jag är den förste att erkänna att det är dyrt.”, säger Anders Timell, källarmästare på Riche.
"Jag är den förste att erkänna att det är dyrt.”, säger Anders Timell, källarmästare på Riche.Foto: Henric Lindsten

En flaska vin som på Systembolaget kostar 79 kronor kan kosta 350 kronor på krogen. Det är ett påslag på 343 procent. Siffror som svindlar och ändå finns det värre exempel högre upp i priskklasserna. När Metro undersöker åtta välkända restauranger i Stockholm så visar det sig att några har mer är fyra gånger så höga priser på vinet jämfört med Systembolaget.  

– Rent generellt så är det ju vansinniga påslag, Sverige är ett av de dyraste länderna när de gäller vin, säger Carl Reinholdtzon Belfrage, Metros krogskribent i Göteborg. 

Niklas Jakobson på vinagenturen Wine Trade håller med.

– Det värsta är ju de katastrofala 80-90 kronors-vinerna, importörerna säljer dem för 50 kronor till Systembolaget och kanske 70 kronor till restaurangerna. Men de säljs likt förbannat för tre-fyra hundra kronor på restaurangerna, säger han.

En av krogarna som har mest påslag i Metros undersökning är Grill. 

– Grills idé är att det ska vara ett ställe för alla och det är inte medvetet som vi har en dyr prissättning. Om det är en felaktig prissättning så får vi ju förstås titta över det, säger en förvånad Melker Andersson, som förutom Grill även äger krogar som F12, Brasserie Le Rouge och Köttbaren.

Även Grills chefssommelier Sören Polonius håller med om att prissättningen är fel. 

– Vi måste ta en titt på detta. Det ska självklart inte vara så höga påslag och det beror mycket på att jag haft dålig kommunikation med sommeliererna. Gästerna ska inte behöva betala ett så högt pris. Tanken är att Importören eller producenten är den som ska gå ner i pris, inte att gästen helt ensam ska betala och stå för en vinst. Det är ett olyckligt fall av missförstånd. Vi har dock arbetat den sista tiden på en ny mall som vi i skrivandets stund håller på att analysera, säger han. 

Restaurang Riche är en av krogarna som uppvisar ett mindre påslag. 

– Vi vill göra det så tillgängligt för alla att gå ut på krogen. Det är dyrt nog som det är att gå ut och äta. Man får inte känna sig rånad, säger Riches källarmästare Anders Timell. 

Men även Riche har viner som är 200 procent dyrare än på Systembolaget. 

– Det beror ju på förvaring, kylning och sånt. Men jag är den förste att erkänna att det är dyrt. Förhoppningsvis blir vi bättre på detta så man kan gå ut och äta oftare, säger Anders Timell. ► HELA LISTAN PÅ VINER HÄR

klar

Artikellänk är kopierad

Anneli Sandberg, Maria Forsström, Tobias Andersson Åkerblom
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro