ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så mycket mat slänger vi

Linnea Holgersson · 10 Feb 2014
Uppdaterad 11 Feb 2014
Hur mycket mat slänger du? Fredrik Persson, 35 år, Aspudden, pressekreterare: ”Jag slänger för mycket. Vi har ett litet kylskåp hemma där gammal mat lätt hamnar längst in och glöms bort.”

Hur mycket mat slänger du? Fredrik Persson, 35 år, Aspudden, pressekreterare: ”Jag slänger för mycket. Vi har ett litet kylskåp hemma där gammal mat lätt hamnar längst in och glöms bort.” Foto: Julio C Saint' Just


Svenskarna tycker att matsvinn är fel – men ändå slänger vi mat för en hel månad.

klar

Artikellänk är kopierad

Hur mycket mat slänger du? 
  Karin Nilsson, 39 år, Västertorp, mammaledig: ”Inte jättemycket just nu när jag är hemma mycket och kan hålla bättre koll på vad vi har hemma. Jag försöker att inte köpa grönsaker som inte är i säsong.”
Hur mycket mat slänger du? Karin Nilsson, 39 år, Västertorp, mammaledig: ”Inte jättemycket just nu när jag är hemma mycket och kan hålla bättre koll på vad vi har hemma. Jag försöker att inte köpa grönsaker som inte är i säsong.”Foto: Julio C Saint' Just
Hur mycket mat slänger du? 
  Jessica Eklund, 27 år, Gröndal, studerar: ”Jag slänger upp till en påse om dagen, inte enbart med mat då. Jag tänker på att det är dåligt att slänga mat hela tiden men ibland gör vi för mycket mat.”
Hur mycket mat slänger du? Jessica Eklund, 27 år, Gröndal, studerar: ”Jag slänger upp till en påse om dagen, inte enbart med mat då. Jag tänker på att det är dåligt att slänga mat hela tiden men ibland gör vi för mycket mat.”Foto: Julio C Saint' Just

”Andra slänger mat – inte jag” är den inställningen svensken har till matsvinnet, enligt en undersökning från livsmedelsverket. Statistik visar att svensken i genomsnitt slänger motsvarande en månadskostnad mat varje år.

– Om alla vi i Sverige skulle sluta kasta mat i hushållen så skulle det ge samma klimatpåverkan som att ta bort 200 000 bilar från våra vägar, säger Ingela Dahlin, projektledare på Livsmedelsverket.

Enligt undersökningen tycker många svenskar att det är moraliskt fel att slänga mat. Men det görs ofta i små mänger så vi är omedvetna om hur mycket det blir i slutändan.

– En tvåbarnsfamilj skulle kunna spara 3 000-6 000 kronor om året om de slutade slänga mat, säger Ingela Dahlin.

Några av anledningarna till att mat slängs är dålig planering när man handlar, fel förvaring av maten och okunskap om hur maten ska förvaras.

– Jag tror också att en förklaring till att det har blivit mer svinn i och med att vår livsstil har blivit mer hektisk. Man glömmer bort maten man redan har hemma, säger Ingela Dahlin.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Holgersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro