ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så mycket mer pengar får du i plånboken

Gustaf Eriksson · 16 Sep 2013
Uppdaterad 16 Sep 2013
Så mycket mer pengar får du i plånboken Det blir mer klirr i kassan för löntagarna.

Så mycket mer pengar får du i plånboken Det blir mer klirr i kassan för löntagarna. Foto: Scanpix


Det är läge att jubla hela vägen till banken. Löntagaren får i år i snitt 750 kronor mer i plånboken varje månad. Och nästa år blir det ännu mer. – Löntagarhushållen har aldrig haft det så bra som vi har det i dag, säger Ylva Yngveson, privatekonom på Swedbank, till Ekot.

klar

Artikellänk är kopierad

2013 verkar bli ett lönemässigt riktigt bra år, rapporterar Ekot i Sveriges Radio. Enligt prognoserna ökar lönerna med strax över 2,5 procent när inflationen räknats bort. Det är en bra bit över 2000-talets snitt på 1,9 procent. 

Löneavtalen i de flesta branscherna är satta. Riksbanken och Konjunkturinstitutets prognoser pekar på löneökningar mellan 2,6 till 2,8 procent.

Den svenska löntagaren tjänar i genomsnitt 29 800 kronor. Ett påslag på 2,5 procent innebär då omkring 750 kronor mer i månaden. 

Enligt nationalekonomen Bo Enegren på Medlingsinstitutet särskiljer sig Sverige här från många andra länder. Några faktorer som gör att Sverige sticker ut är den starka valutan och att skatterna inte har behövt höjas. – Tittar man på EU generellt kan man säga att reallönerna faller svagt eller i princip stagnerar, säger han till Ekot.

Ylva Yngveson, privatekonom på Swedbank, anser att de växande lönekuverten är bra för hela Sveriges ekonomi.  – Jag skulle vilja hävda att egentligen har löntagarhushållen aldrig haft det så bra som vi har det i dag i Sverige, säger hon till Ekot.

Nästa år blir löntagarna plånböcker ännu fetare. I höstbudgeten, som regeringen presenterar på onsdag, väntas alla löntagare få 200-300 kronor i sänkt skatt. Därtill får många avgiften till a-kassan sänkt med en eller två hundralappar.

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Eriksson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro