ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så mycket mindre kollektivtrafik får du för varje krona

Caroline Wetterborg · 12 Jun 2012
Uppdaterad 12 Jun 2012

I april fick SL skarp kritik från lands-tingets revisorer för hur ekonomin skötts 2011. Nu visar en ny analys från Social-demokraterna i landstinget att skattebetalarna får allt mindre kollektiv-trafik för sina pengar.

klar

Artikellänk är kopierad

Sedan 2008 har SL:s produktivitet sjunkit med 9 procent, enligt analysen som sammanställts av Socialdemokraterna i landstinget. Det innebär att skattebetalarna får allt mindre kollektivtrafik för sina pengar. På tio år handlar det om 35 procent färre personkilometer per krona. 

– Man har för dålig uppföljning av sina avtal och man har inte den internkontroll som revisorerna kräver, säger oppositionslandstingsråd Helene Hellmark Knutsson (S). 

SL:s kostnader har ökat snabbare än antalet resenärer. Helene Hellmark Knutsson vill se skärpt kostnadskontroll och en oberoende internrevision av SL. 

– På sikt handlar det om att investera i trafikslag som faktiskt ger nya resenärer men också om att öka effektiviteten i systemet, säger hon. 

Enligt Christer G Wennerholm (M), trafiklandstingsråd och ordföranden i SL:s styrelse, har SL omorganiserats för att öka effektiviteten i verksamheten. Den minskade produktiviteten menar han beror på  investeringar för ökad kvalitet i kollektivtrafiken, som tillgänglighet och miljövänliga drivmedel. 

– Det innebär att det blir högre servicekostnader för bussar som drivs på biogas och etanol, då är vi också mindre effektiva men vi gör en jätteinsats för miljön, som jag är övertygad om att medborgarna i regionen uppskattar, säger han. 

Fotnot: Personkilometer är ett mått på det sammanlagda antalet km personerna i ett fordon transporteras.

klar

Artikellänk är kopierad

Caroline Wetterborg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro