ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så mycket mindre kött bör du äta

Conny Emmelin · 28 Nov 2013
Uppdaterad 29 Nov 2013

Svenskarna äter 25 procent mer kött än vad Livsmedelsverket rekommenderar. Bara genom att minska konsumtionen till rekommenderad nivå skulle innebära både hälso- och klimatvinst, visar en ny avhandling.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: TT

– Om köttintaget minskar med 25 procent så skulle matsektorns klimatpåverkan i Sverige kunna minska med mellan 10 och 20 procent och utsläppen av växthusgaserna från vår köttkonsumtion med hälften, säger Elinor Hallström, nutritionist och doktorand miljö- och energisystem vid Lunds Tekniska Högskola. 

Om vi äter mindre kött skulle vi förutom att bidra till mindre växthusgaser och övrig miljöpåverkan också göra en näringsmässig vinst. Intaget av totalt och mättat fett skulle minska betydligt om vi reducerade köttkonsumtionen med en fjärdedel.

– Proteinet skulle också minska med en fjärdedel men det är inget stort problem eftersom medelsvensken äter mer protein än vad som är nödvändigt. Däremot skulle det minskade intaget av mineraler, främst järn behöva kompletteras – inte minst för kvinnor i fertil ålder, säger Elinor Hallström. 

Enligt hennes beräkningar äter svensken 70 kilo kött och charkprodukter om man räknar på kött utan ben före tillagning. Det är 20 kilo mer än vad Livsmedelsverket rekommenderar. 

– Men sedan ska man komma ihåg att Livsmedelsverkets rekommendationer kring köttkonsumtion ligger högre än många andra länder, säger hon. Fotnot: Studien har genomfört tillsammans med Elin Röös, Sveriges Lantbruksuniversitet och Pål Börjesson, professor i miljö- och energisystem vid LTH.

Kostvetare: Viktigt att ersätta köttet

Mindre kött mer baljväxter. För klimatets skull gäller det att göra medvetna val, enligt Elsa Fries kostvetare och delaktig i klimatmat.se.

– Köttet har en väldigt stor påverkan på vårt klimat. Framför allt nötköttet vars produktion leder till stora utsläpp av metangas. Samtidigt kan naturbeteskött från nöt ha andra miljömässiga fördelar, säger hon.

Enligt Fries är lamm och vilt andra köttslag som är mer hållbara än exempelvis gris och kyckling. Men framför allt bör vi äta mer baljväxter, enligt henne.

– Det är viktigt att man ersätter köttet med en vegetabilisk proteinkälla för att inte försämra näringsvärdet. Alla typer av baljväxter, linser, ärtor, bönor är klimatsmarta alternativ. Även vegetariska alternativ som tofu, tzay och sojaprodukter något man kan använda ibland. Men då är det viktigt att man väljer ekologiska produkter, säger Elsa Fries.

klar

Artikellänk är kopierad

Conny Emmelin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro