ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så mycket pengar skänker svenskarna till välgörenhet

Anders Göransson · 6 Sep 2012
Uppdaterad 6 Sep 2012
Svenskarna skänker allt mer pengar till välgörenhet. Läkare utan gränser och Frälsningsarmén är de som ökar sin insamling allra mest.

Svenskarna skänker allt mer pengar till välgörenhet. Läkare utan gränser och Frälsningsarmén är de som ökar sin insamling allra mest. Foto: SCANPIX


Svenskarna ger allt mer. I fjol skänkte privatpersoner drygt 5,2 miljarder kronor till välgörenhetsorganisationer med 90-konton. Det är en ökning med närmare 6 procent jämfört med året innan.

klar

Artikellänk är kopierad

– Det är glädjande siffror. Det är tydligt att det finns en givmildhet bland svenskarna som inte minskar, inte ens i kristider, säger Tommy Jonsson, controller på Svensk Insamlingskontroll, som sammanställt uppgifterna.

Av topp-tio-organisationerna är det Läkare utan gränser och Frälsningsarmén som ökar sin insamling från allmänheten mest, med 15 procent. Erik Johansson, insamlingsansvarig på Läkare utan gränser, tror att de ökade bidragen till organisationen beror på att man arbetar så konkret.

– Vad vi gör är att rädda liv här och nu, och vi är snabbt på plats i katastrofområdena. Dessutom har vårt arbete fått stor uppmärksamhet i medierna.

Sämst utveckling har Röda korset, som backade med 15 procent. Därmed fortsätter tillbakagången som inleddes 2009, när det avslöjades att kommunikationsdirektören Johan af Donner under en längre tid svindlat organisationen på pengar.

– Men vår uppfattning är att det börjat vända nu. Nedgången i fjol berodde mer på att katastrofinsamlingarna inte gav lika mycket som året innan, säger pressekreteraren Maude Fröberg.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro