ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så mycket pengar skulle få svenskarna att sluta jobba

Valerie Kaspersen · 6 Jun 2018
Uppdaterad 6 Jun 2018

Drömmer du om att bli ekonomiskt oberoende långt före pensionsåldern och slippa jobba? Du är inte ensam. Enligt en ny undersökning av Yougov på uppdrag av Metro skulle 70 procent kunna tänka sig att sluta jobba för rätt summa pengar.

klar

Artikellänk är kopierad

Hela 19 procent skulle kunna tänka sig att stämpla ut tidigt om de vann mellan fem miljoner och tio miljoner kronor. Det kanske låter som mycket pengar, men enligt Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea, ska man inte låta sig luras av de många nollorna.

– Har man bara några år kvar till pensionen kan man säkert sluta jobba. Det låter ju som väldigt mycket pengar, men är man yngre så kan det innebära en stor risk att ge upp sitt jobb. Man går minste om pensionssparande, tjänstepension och liknande, säger Ingela Gabrielsson.

Vill man bli ekonomisk oberoende gäller det att tänka till. Ingela Gabrielsson tipsar om att tillämpa fyra procents-regeln, vilket innebär att du räknar ut ungefär hur mycket du gör av med under ett år och dividerar det med fyra procent. Då får du fram hur stort sparkapital du behöver.

– Eller så kanske du ska byta jobb i stället. Det är inte säkert att det är så roligt att alltid vara ledig. Om man får så mycket pengar så kan man ju ta en period där man har en paus mellan olika jobb och funderar ut vad man verkligen vill göra, säger Ingela Gabrielsson.

Majoriteten av de tillfrågade hade köpt en bostad för pengarna. En smart investering, menar Ingela Gabrielsson.

– Kan man investera pengarna i något som ger en avkastning varje år som motsvarar en minimilön, då funkar det ju. En bostad är alltid en bra investering. Det är en slags placering. Det kan ju också vara en bra investering att hjälpa sina barn att få en bostad. Så att pengarna gör nytta på något sätt. Men det är klart att man ska göra något roligt också, säger Ingela Gabrielsson.

Det farliga med att få en snabb tillgång till en stor summa pengar är att den försvinner lika fort, menar Ingela Gabrielsson.

– Det har man sett av erfarenhet att det är väldigt lätt att man gör av med dem där pengarna alldeles för fort. Man kanske fattar felaktiga investeringsbeslut. Det är väldigt svårt att göra det där på ett rätt sätt, säger Ingela Gabrielsson.

Men överlag är svenskarna ganska så bra på att spara, enligt Ingela Gabrielsson.

– Många är väldigt duktiga. Det är en stor andel som sparar bra. Sen är det en andel som inte sparar alls. Det är väl den andelen som inte sparar alls som behöver komma igång med ett helt vanligt månadssparande, säger Ingela Gabrielsson.

klar

Artikellänk är kopierad

Valerie Kaspersen
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro