ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så mycket tid tappar du på datorstrul

TT · 11 Maj 2016
Uppdaterad 11 Maj 2016
Mannen på bilden har ingen aning om vad han håller på med.

Mannen på bilden har ingen aning om vad han håller på med. Foto: Alamy


Skyller du ofta på dataproblem när allt skiter sig på jobbet? Då har du antagligen en poäng.

klar

Artikellänk är kopierad

Sitter du och sliter ditt hår och blir frustrerad över krånglande datorer på arbetet?

Då är du inte ensam.

Tjänstemän i Sverige uppger att de i snitt förlorar ungefär en halvtimme av sin arbetsdag på grund av IT-problem, varje dag.

- Det är en självskattning som de som svarar på enkäten gör, men jag tror att alla som arbetar i en datoriserad miljö själva kan fundera över hur mycket tid man sitter och väntar på upphakade datorer, eller när man förlorar kontakten till systemen, eller att man sitter och letar efter en lösning, säger Henrik Ehrenberg, samhällspolitisk chef på fackförbundet Unionen som ligger bakom undersökningen.

I pengar motsvarar den förlorade arbetstiden ungefär 14,5 miljarder kronor som privata företag i Sverige skulle kunna spara per år, beräknar förbundet.

►LÄS MER: Teknikstrul försenar Nigeriaval

Enligt svaren på undersökningen handlar det inte bara om problem för folk som är nya på jobbet och strul när nya system införs. Det visas genom att nästan alla (94 procent) av de tillfrågade är mer eller mindre missnöjda med hur IT-systemen fungerar på jobbet. Strulet är ett arbetsmiljöproblem, enligt Henrik Ehrenberg.

- Det skapar frustration och gör att man inte kan göra sitt jobb så effektivt som man själv vet att man skulle kunna göra, och att det kan skapa uppgivenhet inför vissa arbetsuppgifter, säger han.

►LÄS MER: Kom till kontoret och fick en stor överraskning

Han tycker att det är ironiskt att IT-system, som införs för att kunna göra jobbet mer effektivt, ibland i stället skapar problem. Men det finns lösningar, menar han.

- Att man involverar personalen. Och att man inte förutsätter att ett IT-system passar den egna verksamheten bara för att det är nytt eller käckt eller ser snyggt ut, eller säger sig lösa problem. Man måste provköra det innan i den egna miljön och de egna arbetsuppgifterna man har på arbetsplatsen, och kanske också lägga pengar på att anpassa det till de egna behoven.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro