ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så mycket tjänar en ledamot

Leif Holmkvist · 11 Apr 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

Foto: Ola Gustafsson


Ann-Marie Pålsson (m) drar in nästan lika mycket på styrelseuppdrag som i riksdagen.

klar

Artikellänk är kopierad

Anne-Marie Pålsson (m) är en av många riksdagsledamöter som har interna uppdrag.
Anne-Marie Pålsson (m) är en av många riksdagsledamöter som har interna uppdrag.Foto: Scanpix

ANNE-MARIE PÅLSSON var 50 och ensamstående tvåbarnsmamma och hade aldrig arbetat politiskt när moderaterna förra valet bad henne kandidera. Men hon var ekonom och rikskänd för att ha startat den så kallade pigdebatten 1993.

– Jag hade sysslat med politik i teorin. Nu blev det skarpt läge. Men jag var inte förberedd på ledamöternas kuschade tillvaro. I mina dystra stunder ser jag riksdagen som en kuliss, medan den verkliga makten finns hos partierna och deras kanslier. Man har fuskat bort riksdagens roll.

Anne-Marie Pålsson tjänar nästan lika mycket på sina styrelseuppdrag i Länsförsäkringar, Hagströmer & Qviberg och Beijer som på riksdagsjobbet och anser att fler borde ha externa uppdrag:

– Alltför     många i riksdagen är politiska broiler som bara ägnat sig åt politik och intriger. Riksdagen har förmodligen sämre utbildning än folket i genomsnitt. Hur ska du kunna stifta lagar utan erfarenheter från verkligheten? Då blir du helt hänvisad till tjänstemännen. Hon tycker inte att riksdagsjobbet i sig är betungande:

– Inte när du lärt dig rutinerna. Däremot är pendlandet oerhört jobbigt. Det är svårt för kvinnor att kombinera föräldraskap med pendlingen.

Trots det ställer hon upp ännu en period, men är inte säker på att vinna valet:

– Jag gissar att moderaterna får 24,5 procent, men undrar om alliansen klarar att vinna. En fruktansvärt stark konjunktur gynnar regeringen.   

klar

Artikellänk är kopierad

Leif Holmkvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro