ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så ofta använder svenskarna värktabletter – så farligt är det

Filip Häggberg · 21 Apr 2017
Uppdaterad 21 Apr 2017
Det är viktigt att läsa bipacksedeln ordentligt.

Det är viktigt att läsa bipacksedeln ordentligt. Foto: Nora Lorek/TT


Varje dag. Så ofta använder några av svenskarna värktabletter, visar en undersökning från Yougov. I vissa fall kan det göra mer skada än nytta. Ibuprofen kan ge magsår och magkatarr”, säger Susan Erichsen på Läkemedelsverket.

klar

Artikellänk är kopierad

På frågan ”Hur ofta använder du värktabletter som Alvedon, Ipren, Ibuprofen etc?” svarar sex procent av svenskarna att de gör det varje dag. Det visar en undersökning från Yougov, gjord på uppdrag av Metro.

Om du i övrigt är frisk är det inte farligt, så länge du läser bipacksedeln ordentligt.

– Ja, det ska gå. På bipacksedeln står det under hur lång tid du kan ta tabletten utan att söka läkare, säger Susan Erichsen, läkare och medicinsk utredare på Läkemedelsverket.

Har du en sjukdomsdiagnos eller tar andra mediciner ska du vara extra noga med att kolla bipacksedeln. Olika sjukdomar kan påverka hur mottaglig du är för tabletternas biverkningar och andra mediciner kan påverka hur du reagerar på värktabletter.

Ibuprofen, som också finns i tabletten Ipren, ska du vara särskilt noga med att inte använda under en längre tid än vad som står på bipacksedeln. Det gäller oavsett om du är frisk eller sjuk i övrigt.

– Då ökar risken för magkatarr och magsår. Det kan också påverka blodet, att du blir mer lättblödande, säger Susan Erichsen.

– En annan anledning till att söka läkarvård när du tagit tabletterna så länge som du får enligt bipacksedeln är att det kan finnas en allvarlig sjukdom bakom dina besvär. Det är viktigt att inte bara ta värktabletter och riskera att missa att du har en allvarlig sjukdom bakom, fortsätter hon.

En annan, viktig, uppmaning som Susan Erichsen har är att bara köpa värktabletter av säljare som har tillstånd att sälja dem. Köper du utanför de kanalerna vet du inte vad du får.

Se i diagrammet nedan hur svenskarna svarat på frågan ”Hur ofta använder du värktabletter som Alvedon, Ipren, Ibuprofen etc?”.

pil
Om undersökningen

Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 12-18 april 2017 har sammanlagt 1524 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor 18 år och äldre.

Data vägdes utifrån kriterierna kön, ålder och region mot bakgrund av en modell från Statistiska Centralbyrån, så att resultatet är representativt för befolkningen i förhållande till det totala antalet personer som har deltagit i undersökningen. Utöver det har det också vägts utifrån hur man röstat i senaste riksdagsval.

Källa: Källa: Yougov

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Häggberg
Filip Häggberg
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro