ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så ofta bör du tvätta dina träningskläder – och så tvättar du dem rätt

Filip Häggberg · 18 Jan 2017
Uppdaterad 16 Feb 2017
Det finns många anledningar att inte vänta med att tvätta dina svettiga träningskläder.

Det finns många anledningar att inte vänta med att tvätta dina svettiga träningskläder. Foto: IBL/Alamy/Fredrik Sandberg/TT


Du har precis kommit hem från gymmet eller löprundan och vill göra allt annat än att ta itu med dina svettiga träningskläder. Men hur länge kan du vänta och hur ska du göra? Metro har frågat en expert.

klar

Artikellänk är kopierad

Att inte göra någonting med kläderna efter ditt pass är inte att rekommendera. Med andra ord: Ta tag i det på en gång.

– Att slänga ner dina svettiga kläder i träningsväskan och sen gå ut på stan är till exempel ingen bra idé. Inte heller att kasta i kläderna i tvättkorgen utan att göra någonting med dem, då kan de börja mögla och dessutom sprida svettdoften till andra plagg, säger Marie-Louise Danielsson-Tham, professor i livsmedelshygien vid Örebro Universitet.

Gör i stället slag i saken direkt.

– Om du har möjlighet ska du tvätta kläderna så fort som möjligt efter passet. Annars ska du åtminstone handtvätta eller hänga upp kläderna så att de får torka. Väntar du med det börjar de lukta ännu mer illa och kan göra så att lukten inte försvinner helt när du sen tvättar, säger Marie-Louise Danielsson-Tham.

Om du inte hunnit ta itu med dina träningskläder och de börjat luka riktigt illa finns det två mirakelknep.

– Du kan köra kläderna i tvättmaskinen två gånger. Första gången med en deciliter koncentrerad ättika och andra gången som vanligt med tvättmedel. Och om det gått så långt att du funderar på att slänga kläderna kan du testa att tvätta dem i 60 grader, eftersom du inte har någonting att förlora.

Hur ofta ska jag tvätta mina träningskläder?

– Det beror hur ofta du tränar, men efter varje gång du tränat bör du tvätta dem. Jag har en kompis som använde samma kläder igen, utan att ha tvättat dem. Det slutade med att han slängde dem på gymmet och köpte nya, för att de luktade så illa.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Häggberg
Filip Häggberg
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro