ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så ofta ska du tvätta din bh

Evelina Pålsson · 21 Sep 2016
Uppdaterad 22 Sep 2016
Enligt Ingrid Emtedal blir bh:n svårare att få ren ju längre du väntar med att tvätta den.

Enligt Ingrid Emtedal blir bh:n svårare att få ren ju längre du väntar med att tvätta den. Foto: Skärmdump NK/Alamy


38 procent av svenskarna bär sin bh i fyra dagar eller mer innan den tvättas. Vilket är för många dagar i sträck enligt bh-konsulten Ingrid Emtedal som här ger hon sina bästa skötselråd.

klar

Artikellänk är kopierad

– Jag anser att man ska tvätta sin bh varannan eller var tredje dag och handtvätt är det bästa, säger Ingrid Emtedal, bh-konsult på NK-damunderkläder.

Tvättar du bh:n i tvättmaskin halveras plaggets livslängd. Enligt Ingrid har en bh gjort sitt när ryggtyget åker upp mot skuldrorna trots att du har den knäppt bh:n på de innersta hakarna.

► LÄS MER: Experterna: Det här ska du tänka på när du köper bh

– En kvinna bakom ett stort underklädesmärke sa till mig att när etiketten är urtvättad är bh:n uttjänt och det är ett bra råd att följa, säger Ingrid. Enligt en Yougov-undersökning som gjort på uppdrag av Metro tvättar 38 procent av alla svenskar sin bh efter att ha burit den i fyra dagar eller längre. Enligt Ingrid Emtedal blir bh:n svårare att få ren ju längre du väntar med att tvätta den och därför rekommenderar hon att den tvättas varannan eller var tredje dag.

– Handtvätt är det bästa och då använder jag diskhandskar och gnuggar runt byglar och resårkanter för att få bort hudavlagringar.

Att tvätta en bh tar enligt Ingrid inte mer än tio minuter.

– Så tvättar du den på kvällen och hänger den i ett väl ventilerat badrum så är den torr på morgonen eller åtminstone på förmiddagen dagen efter, säger hon.

För att slita så lite som möjligt på bh:n ska du hänga den med upp och ner och fästa klädnyporna i byglarna. Låt sedan bh:n dropptorka. Använder du samma bh flera dagar i rad så slits den ut snabbare.

– Du ska helst inte använda en bh flera dagar efter varandra då bh:n behöver vila och dra ihop sig i ryggen, säger Ingrid och fortsätter:

– Oftast har man en favorit-bh och då kan det vara klokt att köpa en eller två till av samma modell.

► LÄS MER: Matilda, 27, har haft likadana kläder på jobbet i tre år – för att slippa klädstressen

Enligt henne är det en samvetsfråga när bh:n är för ohygienisk att använda.

– Man släpper av sig skinn varje dag och man duschar var och varannan dag och smörjer in sig med krämer men det är svårt att säga när bh:n blir alldeles för ohygienisk. Men tvättar du bara en gång i månaden så har du gått över gränsen, säger Ingrid.

klar

Artikellänk är kopierad

Evelina Pålsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro