ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så ojämställt är Hollywood

Tobias Berg · 19 Feb 2014
Uppdaterad 19 Feb 2014

Den amerikanska nöjesindustrin har alltid varit mansdominerad men nu kommer nya siffror som visar precis hur ojämställd den amerikanska mediebranschen är.

klar

Artikellänk är kopierad

Jennifer Lawrence vann en Oscar för Bästa kvinnliga huvudroll förra året.
Jennifer Lawrence vann en Oscar för Bästa kvinnliga huvudroll förra året.Foto: TT

I de 250 största amerikanska filmerna 2013 var bara 16 procent av alla regissörer, producenter, manusförfattare och redigerare kvinnor.   Siffran är inte bara låg – den har dessutom sjunkit sedan året innan, visar en ny rapport från Women’s Media Center som tidningen Hollywood Reporter tagit del av.

– Media sviker kvinnor över hela spektrumet. Siffrorna visar tydligt på behovet av förändring på alla medieplattformar, säger Julie Burton på Women’s Media Center till Hollywood Reporter.

Rapporten visar också att kvinnor hade mindre än 30 procent av rollerna med repliker i de största amerikanska filmerna 2012 och att bara sex procent av filmerna det året hade en jämställd rollista. Dessutom fann man att 82 procent av alla filmrecensioner under en tvåmånadersperiod skrevs av män.

Men det är inte bara kvinnor som är underrepresenterade enligt rapporten. Det finns även ett problem med den etniska mångfalden. Under perioden 2008 till 2012 hade de 500 bäst säljande filmerna bara 33 svarta regissörer, av dem var två kvinnor.

klar

Artikellänk är kopierad

Tobias Berg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro