ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så ökar chanserna att överleva en flygkrasch

TT · 1 Jul 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

Foto: Scanpix / Arkiv


klar

Artikellänk är kopierad

Vesna Vulovic föll i en mil. Bahia Bakari hamnade i havet.Tillsammans uppfyller de kraven på hur man enligt statistiken har störst chans att överleva en flygkrasch: Var ett barn. Eller ingå i besättningen.

Sedan början av 1970-talet finns totalt 13 fall där en ensam överlevare klarat sig från en större flygolycka. Sex av dem har varit barn. Fyra av dem ingick i besättningen, rapporterar CNN.

Fast egentligen säger siffrorna knappast någonting.– Jag har absolut ingen aning om varför besättningsmedlemmar och barn förekommer oftare än andra i de här ensam-överlevarfallen, säger Todd Curtis från stiftelsen Airsafe.com till tv-kanalen.Den då 22-åriga Vulovic blev berömd 1972 när en jugoslavisk DC-9 exploderade i luften över Tjeckoslovakien på väg från Stockholm till Belgrad via Köpenhamn. Flygvärdinnan hittades med två benbrott och rygg- och skallskador i vrakdelarna — men mirakulöst nog vid liv. Hon återhämtade sig efter skadorna och hyllades efteråt som en nationalhjälte.

På senare år har det visserligen ifrågasatts om hon och planet verkligen störtade från 10 000 meters höjd, men att hon var ensam om att överleva är i alla fall ett faktum.

I tisdags skedde så det senaste fallet av ensam-överlevnad, då 13-åriga Bahia Bakari klarade sig undan Yemenia Airs olycka utanför Komorerna.Statistiken visar också att det är säkrast att sitta långt bak i ett flygplan om man vill överleva — av egentligen helt logiska skäl. Så gott som samtliga olycksplan är trots allt på väg framåt när de kraschar.– Det är ganska uppenbart: kör man in i någonting när det går väldigt fort så kommer nosen att skadas mer än stjärtpartiet. För att citera en kille (från flygmyndigheterna): "Plan flyger inte baklänges in i berg", säger flygskribenten David Noland till CNN.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro