ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så överlever du en separation

Suzann Larsdotter · 13 Sep 2017
Uppdaterad 13 Sep 2017
Den närhet som vi känner till vår partner hänger ofta ihop med vår grundtrygghet i livet. 

Den närhet som vi känner till vår partner hänger ofta ihop med vår grundtrygghet i livet.  Foto: IBL


Att bli lämnad i en kärleksrelation är så otroligt vanligt, ändå kan känslan efteråt vara en av de svåraste att hantera i livet. En tung separation kan väcka djupt existentiella frågor. Suzann Larsdotter, sexolog på RFSU, har fem råd till dig som blivit dumpad.

klar

Artikellänk är kopierad

1. Ge det tidPlötsligt försvinner marken under dina fötter. Paniken, den avgrundsdjupa sorgen, stressen och ilskan kan kännas skrämmande och överväldigande. Det är svårt att tänka rationellt i stunden, men sak är klar: I ditt läge är det faktiskt rimligt att få panik. Även om du i stunden känner att du aldrig mer kommer att bli lycklig, så är du är mer än bara dina känslor. Det kommer inte alltid att kännas så här tungt.

2. Ta hand om dig själv så gott det gårÄt fast du inte är hungrig. Försök sova på natten. Ut och rör på dig, flera studier visar att motion motverkar depression (se till exempel Medicinsk Vetenskap nr 4/2014). Det kan vara ett sätt att fästa blicken lite längre fram, och det är bra att hålla fast i vissa rutiner. Boka in och säg ja till det roliga även om det tar emot. Fråga dig vad du njöt av eller tyckte var roligt innan. Du gjorde säkert kompromisser i relationen och nu kan du göra andra val. Försök se det som en möjlighet.

3. Ta hjälp av andraKontakta vänner och bekanta eller någon professionell psykolog, terapeut eller vid behov läkare. Träffa dina vänner och våga visa att du behöver dem just nu. Det är viktigt att bearbeta det som har hänt för att förstå. Skriv dagbok eller krafsa bara ner vad du tänker i stunden på ett papper. Det kan hjälpa för att reda ut i röran.

4. Släpp taget om ditt exGe upp tanken på en fortsatt relation. Det här kräver en enorm viljestyrka och det måste ske stegvis. Men om du inte jobbar på det, riskerar du istället att bli en stalker, eller att bli ännu hårdare avvisad. Ta hand om dig själv på nätet – särskilt om era liv är sammanflätade i sociala medier. Det kan vara skönt att pausa lite på aktiviteten, blocka dem som du behöver blocka.

5. Tigg inte om kärlekVill du vara tillsammans med någon som inte vill vara en del av ditt liv? Separationsångesten är ibland fruktansvärd, men låt den inte kväva ditt egenvärde. Du är värd mer än så. En partner ska ge kärlek och respekt, frivilligt och generöst. Om du får den med en massa förbehåll, eller först efter tjat är något som är fel. Väldigt fel.

pil
Tips till dig som är nära den dumpade:

* Försök vara ett känslomässigt stöd och visa tydligt att du finns och orkar/vill lyssna.* Läs på vad som händer i en kris och hjälp din vän att normalisera reaktioner och känslor. På Vårdguiden eller finns bra information för personer som hamnat i kris.* Praktiskt stöd hjälper: fixa matlådor, passa barnen eller lägg upp en plan för vad som måste göras, rent konkret.* Om du blir orolig på riktigt: Skapa ett nätverk av vänner som kan hjälpas åt. Erbjud konkret stöd med att ordna en läkartid, tipsa om en terapeut eller en kurator. Är din vän självmordsbenägen? Kör hen till psykakuten.

klar

Artikellänk är kopierad

Suzann Larsdotter
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro