ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så övertygar du chefen att satsa på dig

Jenny Sköld · 18 Jan 2015
Uppdaterad 19 Jan 2015
Erik Salzberg jobbar med kreditriskanalys på Skandia. Det är ett jobb som ständigt kräver ny kunskap. Nu är han del i ett internt program för kompetensutveckling för “tidiga talanger”. – De alltjämt ökande myndighetskrav som riktas mot bankerna innebär ett högre tempo i arbetet, så det är viktigt att hänga med, säger han.

Erik Salzberg jobbar med kreditriskanalys på Skandia. Det är ett jobb som ständigt kräver ny kunskap. Nu är han del i ett internt program för kompetensutveckling för “tidiga talanger”. – De alltjämt ökande myndighetskrav som riktas mot bankerna innebär ett högre tempo i arbetet, så det är viktigt att hänga med, säger han. Foto: Gustav Gräll


klar

Artikellänk är kopierad

Kompetensutveckling har blivit allt viktigare för att hålla jämna steg med utvecklingen på arbetsmarknaden. Priset för att inte göra det är att du inte kan byta jobb när du vill eller, i värsta fall, långtidsarbetslöshet.

Företag och organisationer förändras i allt snabbare takt, jobb automatiseras och ersätts av andra, och det blir allt viktigare att hänga med i den tekniska utvecklingen. Utbildningen du gick ­efter gymnasiet, som såg bra ut i CV:t då, kan vara hopp­löst föråldrad bara några år senare. – Det funkar inte längre att gå ut skolan och komma och tro att det räcker. Man måste hela tiden fylla på, säger Mattias Säker, CEO på utbildningsföretaget Utbildning.se. Men det är inte bara ­utbildningsföretagen som ­insett vikten av kompetens­utveckling. Fackorganisationen PTK och Svenskt Näringsliv har i flera år förhandlat om ett nytt innehåll i anställningstryggheten, där turordningsreglerna i viss mån kan komma att ersättas med krav på att ­arbetsgivaren ska erbjuda de anställda kontinuerlig kompetensutveckling. – Att få bygga på sin kompetens fortlöpande är det som ger verklig trygghet på arbetsmarknaden. Det gör dig bättre rustad vid ­neddragningar och möjlighet att själv välja om det är dags att byta arbetsuppgifter, ett nytt arbete eller kanske en helt ny karriär, säger Niklas Hjert, förhandlingschef på Unionen och ordförande i PTK:s förhandlingschefsgrupp. I Frankrike kan arbets­givare till och med tvingas böta om anställda inte får fortlöpande utbildning. Men i Sverige måste medarbetaren än så länge ofta själv vara den som tar initiativet.

Så gör du – i tre steg:

1. Långsiktighet Gör en långsiktig plan tillsammans med din chef. Chefen har säkert lättare att lova en viss ­utbildning om två år än idag, givet att du är kvar då. Det är också ett bra sätt för företaget att behålla personal.

2. Förbered alternativ Se till att vara påläst och jämför olika alternativ som du sedan kan presentera för din chef. Se vad som krävs i din yrkesroll, för att göra ditt jobb bra och för att vara attraktiv på arbetsmarknaden.

3. Satsa egen tid Om du inte får den lön du vill ha, kan utbildning vara ett alternativ som tas från en annan pott. Du kan också erbjuda dig att stå för en del av tiden själv, exempelvis den delen som kan göras hemifrån.

klar

Artikellänk är kopierad

Jenny Sköld
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro