ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Så packar du bilen säkert till midsommarresan

Klara Stefansson · 21 Jun 2018
Uppdaterad 21 Jun 2018
Stoppa täcken och sovsäckar i vakuumpåsar och lägg den tyngsta lasten underst.

Stoppa täcken och sovsäckar i vakuumpåsar och lägg den tyngsta lasten underst. Foto: TT


Ska du ge dig ut på vägarna med bilen full med resväskor, högtalare och sillunch för hela släkten? Ta det lugnt och stuva säkert! Midsommar är en av årets största trafikhelger och att packa rätt är viktigt för att göra resan tryggare.

klar

Artikellänk är kopierad

– Jag ska köra ut till Stockholms skärgård, men väl där så rör jag mig inte någonstans med bil förrän det är dags att åka hem.

Carl Zeidlitz, trafiksäkerhetsansvarig på Motormännens riksförbund, ser fram emot en lugn midsommarhelg med så få bilköer som möjligt. Att det är viktigt att vara utvilad, hålla avstånd och följa hastighetsgränserna har nog de flesta koll på – men hur bra koll har du egentligen på packningen?

– Det vanligaste misstaget jag har sett, som kanske ger störst effekt på trafiksäkerheten, är att man har lös last högt placerad i bilen. Om du har en kombi utan lastgaller ska du inte ha packning liggandes över ryggstödet. Vid en kraftig inbromsning kan det komma farande framåt, säger Carl Zeidlitz.

”Många slänger bara upp grejer i boxen”

Ha den tyngsta lasten underst och i mitten, stuva packningen mot ryggstödet och bagageutrymmets sidor. Om du ska fylla en takbox med grejer, gör det så tätt som möjligt.

– Många slänger bara upp grejer i boxen – det är ett big no no. Även i takboxen måste lasten förankras med spännremmar.

Ett annat packningstips rör småsaker som mobiltelefoner och surfplattor.

– Naturligtvis ska du aldrig använda dem medan du kör, det är både farligt och olagligt. Men lägg gärna undan dem i sidofacken eller facket bakom förarsätet när de inte används. Om de inte är ordentligt nedstuvade kan de bli farliga vid en krock.

Tänk på att rasta dig själv

Om du har ont om plats i bilen och ska ta med kuddar, sovsäckar, kläder eller andra textilier är ett smart knep att lägga dessa i vakuumpåsar och suga ut luften med en dammsugare.

– Då kan du få med dig hur mycket som helst, tipsar Carl Zeidlitz.

Många har säkert sällskap av en fyrbent familjemedlem i bilen. Då är det viktigt att ha en godkänd bur av tillräcklig storlek, och om du har en hund finns det speciella säkerhetsbälten för dem.

– Det är också jätteviktigt att du rastar ofta – även dig själv, säger Carl Zeidlitz och fortsätter:

– Ta med dryck och snacks i bilen också. Om du ska resa långt finns det risk för köer och då gäller det att hålla energin och modet uppe – för både chaufförer och passagerare.

Carl Zeidlitz, trafiksäkerhetsansvarig på Motormännens riksförbund.
Carl Zeidlitz, trafiksäkerhetsansvarig på Motormännens riksförbund.

pil
Sex säkrare packningstips

• Stuva lasten mot ryggstödet och bagageutrymmets sidor.

• Den tyngsta lasten ska läggas underst och i mitten.

• Lägg ner last som kan tippa vid kurvor och inbromsningar.

• Har du ett takräcke? Använd det – exempelvis för att montera en takbox. Kolla maxlasten för bilen (inklusive passagerare), taket och själva takboxen.

• Lägg inget på hatthyllan.

• Packa inte för mycket.

OBS! Kör aldrig med alkohol i kroppen, inte heller dagen efter! Åk aldrig med någon som du misstänker har druckit alkohol.

Källa: Källa: Motormännens riksförbund.

klar

Artikellänk är kopierad

Klara Stefansson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro