ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så påverkar dina vätskeförpackningar miljön

JENNI KARLSSON · 8 Mar 2016
Uppdaterad 8 Mar 2016
Helen Williams, universitetslektor i miljö- och energisystem vid Karlstad Universitet, förklarar att det mest miljövänliga är att ha en kolsyremaskin hemma och använda kranvatten.

Helen Williams, universitetslektor i miljö- och energisystem vid Karlstad Universitet, förklarar att det mest miljövänliga är att ha en kolsyremaskin hemma och använda kranvatten. Foto: Karlstad Universitet/TT


Trots det godkända dricksvatten som finns i svenska hushållskranar dricks det mycket från flaska eller burk runt om i landet. Här är den förpackningen som är bäst för miljön.

klar

Artikellänk är kopierad

Varje år pantas 1,6 miljarder burkar och flaskor, enligt statistik från Pantamera. Och med ett mörkertal på det som inte återvinns är det mycket mer som inhandlas både i Sverige och utomlands. Så vad har det för miljöpåverkan?

Helen Williams är universitetslektor i miljö- och energisystem vid Karlstad Universitet, och hon förklarar att det inte är så enkelt att säga vad som är bäst för naturen rent konkret när det kommer till vätskeförpackningar.

– Det finns inte ett svar som är giltigt i alla situationer och i olika delar av världen. Så ämnet är väldigt komplext med mycket olika data, men vi vet att om man återvinner flaskor och burkar så är miljöpåverkan mindre än om de bränns eller ännu värre hamnar i naturen.

►LÄS MER: 

Är man en fantast av bubblor i sin dryck och vill tänka miljövänligt så förklarar Helén att det bästa alternativet inte är någon utav förpackningarna, utan istället en kolsyrepatron och vattnet som finns i kranen. Men är man på språng och köper en dryck så finns några saker att förhålla till för att minska miljöpåverkan.

Räknat på förpackningar på 33 centiliter så visar en spansk studie att PET-flaskan är vinnaren när det kommer till minst miljöpåverkan. Men mellan vattenförpackade PET-flaskor och burkar är skillnaden inte så stor förutsatt att förpackningarna återvinns. Däremot så skiljer det sig mycket om förpackningarna hamnar i naturen. Om inte aluminiumburken återvinns så slösas mycket av den energi som användes för att få fram aluminiumet bort och burken blir en dålig förpackning ur miljösynpunkt.

– Om man ska dricka vätska ur flaska eller burk så är det viktigt att de faktiskt återvinns, om förpackningarna hamnar i naturen drar det iväg i miljöpåverkan, förklarar Helén.

►LÄS MER:  Fler tappar upp vin på burk

Den andra stora klimatboven till förpackade drycker är själva transporten av förpackningarna och inte materialet de packas i eller produkten. Därför spelar det roll hur långt bort vattnet eller läsken kommer ifrån. Å andra sidan så spelar materialet roll eftersom exempelvis glas väger mer än plast och aluminium och därför kostar mer att transportera, förklarar Helén.  

– Glaset har ingen chans klimatmässigt när det gäller att packa dryck. Glaset kan dock vara miljömässigt försvarbart för andra produkter eftersom det inte förs över lika mycket kemikalier från glas, vilket är bra. Men det handlar mer om när man packar feta livsmedel snarare än vätska, säger Helén.

►LÄS MER:  Slängda burkar dödar tusentals kor varje år – skär upp magen inifrån

Vill man istället veta miljöpåverkan av läsk- och ölburkar behöver man också räkna in vad det kostar att framställa produkten. I läsk är mest bara socker som behöver läggas till och därför är inte skillnaden mot vatten så stor, i öl däremot är framställningsprocessen mycket större och därför sliter det mer på miljön. Kom ihåg att kranvatten är helt oslagbart ur miljösynpunkt.

klar

Artikellänk är kopierad

JENNI KARLSSON
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro