ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Så påverkar EU dig - i hemmet

Oskar Brusén · 23 Maj 2019
Uppdaterad 11 Jun 2019

Det är många som ifrågasätter hur mycket EU egentligen påverkar oss i Sverige. Men faktum är att vi stöter på EU varje dag. Ett exempel är hemma i tv-soffan där både det du ser på tv och det du läser på webben påverkas av EU:s regler.

klar

Artikellänk är kopierad

EU röstade nyligen igenom ett nytt regelverk som ska ge upphovsmakare större rättigheter på internet. Det innebär i korta ordalag att internetjättar som Facebook och Google ska betala för sig när de använder sig av andras material. Samtidigt menar många kritiker att förslaget är skadligt för privatpersoner och mindre företag som kan tvingas betala dyra böter, och att det på så sätt kan komma att inskränka kreativiteten och friheten på internet.

Tv och reklam

Även det som visas på tv styrs av EU. Bland annat så kräver EU att minst 50 procent av tv-sändningarna i medlemsländerna ska vara producerade i Europa. Dessutom finns det direktiv gällande hur ofta ditt favoritprogram får avbrytas av reklam. Enligt reglerna får det max visas 12 minuter reklam per timme.

Hej då, glödlampan

Den ursprungliga glödlampan, som uppfanns för över 100 år sedan, har förbjudits genom EU-regler. Sedan 2012 har det varit förbjudet att importera eller sälja de gamla glödlamporna, och det har istället fasats in en ny sorts energieffektiva lampor. Bytet av glödlampor motiveras med att det gynnar både klimatet och ekonomin. Till exempel beräknar man att koldioxidutsläppen kommer minska med 15 miljoner ton per år.

klar

Artikellänk är kopierad

Oskar Brusén
Oskar Brusén
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro