ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Så påverkar EU dig - i trafiken

Oskar Brusén · 17 Maj 2019
Uppdaterad 11 Jun 2019

Det är många som ifrågasätter hur mycket EU egentligen påverkar oss i Sverige. Men faktum är att vi stöter på EU varje dag. Ett exempel är i trafiken, då EU har haft ett finger med i det mesta, allt från rätten till kompensation vid förseningar till hur ditt körkort ser ut.

klar

Artikellänk är kopierad

Högre kompensation

Tack vare EU har du som resenär vissa rättigheter när bussen, tåget, flyget eller färjan är försenat. Och ett förslag till ett nytt EU-direktiv vill öka tågresenärers rättigheter ännu mer, bland annat rätten till högre kompensation vid förseningar. I samma förslag ingår också direktiv om att det ska bli tydligare information för personer med funktionsnedsättning samt bättre tillgång för passagerare med cykel.

Tvång på säkerhetsbälte

EU ställer, sedan 2006, krav på att personer över tre år måste använda säkerhetsbälte när de åker buss. Dock gäller bara lagen om säkerhetsbälte finns tillgängligt.

Körkortets utseende

Körkortets utseende är också styrt av EU:s bestämmelser. Det är nämligen så att alla körkort som utfärdas inom EU måste bestå av vissa beståndsdelar så att de enkelt kan kännas igen, vare sig du kör bil i Sverige, Tyskland eller Italien.

klar

Artikellänk är kopierad

Oskar Brusén
Oskar Brusén
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro