ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så påverkar säkerhetsläget i världen din nästa resa

Ricki Petrini och Johan Wikén · 9 Jan 2017
Uppdaterad 2 Feb 2017
I skrivande stund avråder UD från resor till 42 länder. Men i de flesta fall gäller avrådan bara en del av landet.

I skrivande stund avråder UD från resor till 42 länder. Men i de flesta fall gäller avrådan bara en del av landet. Foto: Montage/TT


Under det gångna året har flera av våra mest uppskattade resmål skakats av terrordåd. Att flyga räknas fortfarande som ett av de säkraste färdmedlen men väl framme på destinationen måste vi nu anamma ett nytt säkerhetstänk. Här har du flera tips på hur du kan känna dig säkrare.

klar

Artikellänk är kopierad

Nice, Berlin och Istanbul tillhör några av svenskarnas populäraste weekenddestinationer och drar årligen hundratusentals resenärer. Samtidigt har de alla tre figurerat i nyhetsbevakningen efter uppmärksammade terrordåd där turistattraktioner varit måltavlor.

Nyårshelgens nattklubbsdåd i den turkiska huvudstaden är ännu en påminnelse om att nöjesliv, kultur och förströelse paradoxalt nog kan symbolisera både frihet och synd.

Som stark kontrast till dessa sorgens dagar i kalendern har också samma städer visat sig ovilliga att ge upp sina vardagliga rättigheter att ta del av nöjesutbudet obehindrat. Invånarna fortsätter att gå ut och ingenting tyder heller på att vi européer har någon större lust att sluta resa.

Från weekend till charter får vi under 2017 utrusta oss med det mest kraftfulla redskapet, information.

Hur helgjuten och trygg än charterresan må uppfattas, är denna form av resa lika påverkad av omvärldsläget som all annan form av resor. Den senaste tidens händelser i Turkiet sätter därför ett stort frågetecken kring svenskarnas tidigare förstahandsval under sommarhalvåret.

I skrivande stund avråder UD endast från resor till områden nära den syriska gränsen, samt ett antal mindre turisttäta regioner i Turkiet. Med andra ord råder det för tillfället inga speciella riktlinjer, enligt UD, vad gäller till exempel Istanbul och de populära turistorterna Antalya och Alanya.

– Det är många som ringer till oss och frågar om det är säkert på olika platser. Vi försöker alltid svara så bra vi kan. Men man måste också göra sin egen bedömning, människor är olika och olika riskbenägna. Vi har märkt att vi har fått något fler frågor den senaste tiden, men det är ingen dramatisk ökning, säger Jon Åström Gröndahl, chef för UD:s konsulära enheter.

Utrikesdepartementets avrådaninstrument och reseinformation har som uppgift att förse oss ressugna svenskar med uppdaterad information om det rådande säkerhetsläget runtom i världen.

När det kommer till förebyggande säkerhetsinformation är det istället de enskilda ambassadernas reseinformation som ger råd angående eventuella terrorhot som kan finnas i ett land.

Till de länder där terrorattentat nyligen skett kan det vara en bra idé att inte boka sin biljett alltför långt tid före avresa. Alternativt se till att man har ett bra avbokningsskydd. Utifall att situationen förvärras har man då bättre möjligheter att planera om.

Hur ska man då resonera kring terroristdåd som senaste tiden skakat Europa? Jon Åström Gröndahl klargör att det rådande säkerhetsläget i världen gör det svårt att göra regionala rekommendationer baserat på en generell hotbild.

– Det är viktigt att läsa på om platsen man ska till och att man på plats lyssnar till det landets olika myndigheter. Det kan vara på flygplatsen eller i lokala medier. Och jag rekommenderar alla att ladda ner vår app UD Resklar. Där finns reseinformation, kontaktinformation till ambassader och mycket mer, säger Jon Åström Gröndahl.

klar

Artikellänk är kopierad

Ricki Petrini och Johan Wikén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro