ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så påverkas du av krisen i USA

Frida Sundkvist · 1 Okt 2013
Uppdaterad 1 Okt 2013

Statligt anställda tvingas stanna hemma utan lön. Om två veckor kan situationen bli ännu värre om politikerna inte når en lösning. Så här påverkas du av krisen i amerikansk politik.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: TT

Bråket i den amerikanska kongressen handlar främst om sjukvårdsreformen Obamacare. Den har redan röstats igenom och även prövats av Högsta domstolen, men republikanerna vill ändå skjuta upp införandet av en sjukvårdsreform som ger alla amerikaner rätt till sjukvård.

– Men presidenten är inte villig att ta det steget. För honom är det en prestigereform, säger Robert Bergquist, chefekonom på SEB.►LÄS MER: USA stänger ner myndigheter

De två delarna i kongressen, senaten och representanthuset, har inte lyckats enas i frågan. Deadline var vid midnatt och i dag stänger därför den amerikanska staten ned.

Hur påverkar det här oss?– Det i dag påverkar inte så mycket. Men om vi har samma låsta läge om en och en halv vecka, då påverkar det oss via sämre tillväxt, risk för sämre arbetsmarknad och börser som riskerar att falla.

USA står för en femtedel för den globala världsekonomin. Om de amerikanska politikerna inte enas om Obamacare riskerar det att påverka hela världen. Jobben som kan påverkas finns på svenska företag med mycket export. Och det är många. 

Om börserna faller påverkar det sparpengarna som placerats i aktier. Robert Bergquists råd är att följa utvecklingen den närmaste veckan innan man gör något. 

Men du behöver inte oroa dig över din bolåneränta. 

– Osäkerhet innebär att det dröjer innan riksbanken höjer räntan. Det vi ser nu kommer inte pressa upp räntorna, förklarar Robert Bergquist.

– Amerikanska politiker står vid stupkanten. Antingen går man rakt ut eller så måste man förhandla. Vi har varit med om det här tidigare och i slutändan har man levererat, säger Robert Bergquist. 

De som jobbar statligt i USA är hemma utan att få betalt. Historiskt har de kunnat få betalt i efterhand, men hur det blir den här gången är ännu oklart. Först måste politikerna få till en lösning. 

Datumet att hålla ögonen på nu är den 17 oktober. Om republikaner och demokrater inte nått en överenskommelse om att höja skuldtaket kan USA inte längre betala sina räkningar. 

– Baserat på historien kan inte politiker agera så att du sänker amerikansk ekonomi och arbetsmarknaden. det är dumdristigt. man kommer efter en viss förhandlingsrunda komma överens, säger Robert Bergquist. 

klar

Artikellänk är kopierad

Frida Sundkvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro