ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så påverkas du av värmen när du dricker alkohol

Alva Forsberg Fierro · 3 Jul 2015
Uppdaterad 24 Jul 2016
Sven Andréasson är alkoholläkare och professor i socialmedicin vid Karolinska institutet.

Sven Andréasson är alkoholläkare och professor i socialmedicin vid Karolinska institutet. Foto: TT/ All Over Press


Sommar, sol, semester – och fylla. Under sommaren dricker svensken betydligt mer än under resten av året. Hur försiktig ska man vara med drickandet i värmen och solen? Alkoholläkaren Sven Andréasson svarar.

klar

Artikellänk är kopierad

Den senaste veckan har vi kunnat njuta av rekordvarma dagar och det väntas hålla i sig över helgen. En kall öl eller ett glas rosé svalkar skönt när temperaturen stiger. Men värme i kombination med alkohol är inte alltid det bästa, många blir uttorkade och dåsiga i solen.

– Ska man släcka törsten är det inte smart att göra det med vin och öl eftersom alkohol är vätskedrivande, säger Sven Andréasson, alkoholläkare och professor i socialmedicin vid Karolinska institutet.

LÄS MER: Därför ska du inte blanda alkohol med energidrycker

Dricker man för mycket riskerar man att drabbas av vätskebrist vilket i värsta fall kan leda till uttorkning. Huvudvärk, trötthet, illamående, ökad puls och yrsel kan vara de första tecknen på att du ligger i riskzonen. När semesterdrickandet tar fart gäller det därför att ha en plan.

– Drick inte mer än ett visst antal glas per dag och håller nere takten i drickandet. Många dricker väldigt fort och den första ölen går ner på några minuter. Sen fortsätter man att dricka och tappar kontrollen, säger Sven Andréasson.

LÄS MER: Så påverkas vi av semesterdrickandet – egentligen

Hur vet man då om man dricker för mycket? Enligt Folkhälsoinstitutet går gränsen för riskkonsumtion vid 9 glas i veckan för en kvinna och 14 glas för en man. Det kan då handla om ett standardglas vin, cirka 1,5 dl, eller 33 cl starköl.

Men att vi skulle vara mycket känsligare för alkohol när vi vistas i solen stämmer inte riktigt.

– Värmen är inte någon jättefaktor i alkoholskadebilden i Sverige. Det är några enstaka dagar om året som vi har 30 grader plus. Det handlar snarare in att vi dricker för mycket på sommaren och tappar omdömet, säger Sven Andréasson.

Många kan uppleva att de påverkas snabbare när de dricker precis efter att de har tränat och är varma, varför är det så?

– Man är utmattad efter träning och ofta tom i magen vilket kan ge upphov till den känslan, men det är inte så att vi blir fullare om vi dricker efter att vi har tränat, säger Sven Andréasson.

LÄS MER: Svenskarnas drickande går mot strömmen 

klar

Artikellänk är kopierad

Alva Forsberg Fierro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro