ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så påverkas kroppen av saringas

Linnea Gustafson · 5 Apr 2017
Uppdaterad 5 Apr 2017
Varningsskylt för hälsofarligt ämne.

Varningsskylt för hälsofarligt ämne. Foto: Arbetsmiljöverket


Gasen som dödade och skadade hundratals människor i Syrien i går tros vara saringas, enligt forskare som studerat bilder från attacken. Nervgasen sarin har förödande påverkan på kroppen.

klar

Artikellänk är kopierad

Efter att ha studerat bilderna från gasattacken som i går drabbade civila i Khan Skeikhun i Syrien, tror Britt Karlsson att det handlar om ett nervgasliknande ämne.

Hon forskar om kemiska stridsmedel vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) och misstänker att det kan handla om saringas.

Saringas är en lättflyktig vätska vilket innebär att den lätt förångas. Andas man in gasen påverkar den andningsorganen akut.

– Andningsmuskulaturen förlamas och även nervimpulserna från hjärnan slutar fungera. Man dör av att dessa två system kollapsar, säger Britt Karlsson.

– Utsätts man för sarin får man muskelkramper och saliverar, det kan rinna från näsan och pupillerna blir mindre. Det är en väldigt smärtsam upplevelse, beskriver Britt Karlsson.

Det är tidigare känt att saringas användes i Syrien under en attack i Ghouta 2013. Trots att Syrien därefter skrev under kemvapenkonventionen har gasattacker inträffat vid flera tillfällen under Syrienkriget.

Hur livshotande är saringas?

– Det beror på hur mycket gas man utsätts för. Är det en kraftig dos man andas in är den dödlig. Får man den på huden istället för i andningsvägarna ger den inte lika direkta konsekvenser.

Saringas ger alltså inte varblåsor eller brännskador som senapsgas gör, som använts både under andra världskriget och av IS.

Hur påverkas den som överlever?

– Det finns fall av arbetare som hanterat saringas på fabriker i Ryssland som lider av bland annat huvudvärk, yrsel och nervpåverkan, säger Britt Karlsson.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Gustafson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro