ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så påverkas Sverige när Donald Trump blir president

Johan Wikén · 9 Nov 2016
Uppdaterad 9 Nov 2016

Donald Trump har fått det amerikanska folkets förtroende och kommer nu att leda landet. Men hur påverkar utgången oss svenskar?

klar

Artikellänk är kopierad

Ekonomiskt

Sverige är väldigt beroende av den transatlantiska ekonomin och specifikt handeln med USA, enligt Andreas Hatzigeorgiou som är chefekonom på Stockholms handelskammare.

– Trump är värre än Clinton när det kommer till att kritisera handel och föreslå sådant som skulle kunna skada Sverige.

Om Donald Trump gör verklighet av det han har sagt kommer kan det innebära en stor störning av den globala ekonomin, enligt Andreas Hatzigeorgiou.

– Det kan leda till att den svenska kronan skulle få sig en smäll i de här oroliga tiderna. På längre sikt finns det risk att det blir ett handelskrig mellan USA och Kina, det kan skada svensk handel och svenska företags internationella affärer vilket på sikt kan leda till färre jobb.

►LÄS MER: Det här vill Donald Trump som president

Säkerhetspolitiskt

Vi går en osäker framtid till mötes med Donald Trump som president, enligtDag Blanck som är professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

– Det är osäkert vad som händer med honom, han har sagt så många saker. Han har ju sagt att det bästa sättet är att vara oförutsägbar. Han har ifrågasatt Natosamarbetet och han har uttalat sig positivt om Putin vilket skapat oro. Men Trump är nog inte så intresserad av Sverige, säger Dag Blanck.

Reslusten

Vi svenskar kommer troligtvis att resa mindre till USA nu när Donald Trump blir president. Det visar en Sifo-undersökning med 1005 personer som gjordes på uppdrag av Ticket inför valet. De medverkande i undersökningen fick svara på hur deras reslust till USA skulle påverkas vid de olika möjliga utgångarna. Fem procent svarade att deras reslust skulle öka om Clinton vann valet, för Trump var siffran endast en procent. Däremot svarade 30 procent att reslusten skulle minska om Trump vann, motsvarande siffra för Clinton var noll procent. 55 procent uppgav att valresultatet inte skulle påverka lusten att resa till USA.

►LÄS MER: Forskare: Därför röstar folk på Donald Trump

Trump om Sverige

”Titta på Sverige och det som hände härom kvällen, det har gått så långt att människor samlar sig i grupper för att skydda sig. Brottsligheten i Sverige har slagit genom taket”, sa Donald Trump under ett tal i februari.

En månad tidigare höll han fram Sverige som ett gott exempel när det kommer till utbildning:

”Norge, Sverige, Kina. De här platserna har fantastiska utbildningssystem. Jag tror att Norge och Sverige är nummer ett och nummer två”.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro