ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så påverkas vi av bankkrisen i USA

Hanna Göransson · 15 Sep 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Anställda på den amerikanska banken Lehman Brothers lämnar kontoret med flyttkartonger under måndagen.
Anställda på den amerikanska banken Lehman Brothers lämnar kontoret med flyttkartonger under måndagen.Foto: SCANPIX

På måndagen föll de svenska storbankernas aktier med cirka 5 procent. Metro tog hjälp av Martin Flodén, professor i nationalekonomi vid Stockholms universitet, för att reda ut varför den amerikanska bankkrisen påverkar hela världen.De europeiska börserna föll kraftigt efter beskedet att den amerikanska banken Lehman Brothers ansökt om konkursskydd.

Tidigare har den amerikanska staten genom centralbanken Federal Reserve räddat investmentbanken Bear Stearns och bolåneföretagen Freddie Mac och Fanny Mae från konkurs.

På måndagen kom beskedet att Bank of America är villiga att köpa krisbanken Merril Lynch för 50 miljarder dollar.

Vad är det som händer? – Bakgrunden är att banker i USA har lånat ut pengar till folk som inte kan betala tillbaka om huspriserna inte fortsätter att stiga. Bankerna har lånat pengar av varandra som säkring och krisen har spritt sig till flera banker. Hur allvarligt är det? – Bankerna har tagit stora risker och lånat ut till andra banker och hushåll utan att ha tillräcklig säkring. Det finns en risk att det sprider sig. Den amerikanska centralbankens agerande visar att alla banker inte kommer att få hjälp. Är det värsta över? – Vi är mitt i krisen. Men ett ljus i mörkret är att det inte har fått så stora effekter på sysselsättningen.

Varför påverkas Sverige? – USA är världens största enskilda ekonomi. Läget där kan förvärra lågkonjunkturen här. Och nervositet på marknaden kan leda till problem även om det är en obefogad rädsla. Speciellt om bankerna inte litar på varandra. Det blir dyrare att få kredit för företag och bolån för hushåll. Vilka europeiska länder har drabbats värst?– Spanien har råkat illa ut. Där hade man en överhettat bostadsmarknad. Även Storbritannien och de nya EU-länderna, Estland och Lettland har drabbats.

Hur påverkar detta Sverige?– Börsen har rasat i Sverige. Och det finns en oro för de svenska banker som är aktiva i Estland och Lettland.Kommer svenskar att tvingas sälja sina hus med förlust? – Ja, vissa hushåll riskerar att tvingas sälja med förlust. De som har köpt hus de senaste åren. Kommer dollarn att gå ner nu? – Ja, rimligen går den ner. Det är dåligt för svensk exportindustri.

Kan man jämföra detta med någon tidigare kris? – Nej, det tycker jag inte. Den finansiella sektorn är så mycket större än tidigare och mer global. Inget land i USA:s storlek har drabbats tidigare. Kommer kraven på banker att ändras? – Ja, det har vi redan sett. Det har blivit tuffare. Bankerna är mer försiktiga när de lånar ut. Det gäller även svenska banker. Och de är tuffare med vilka ränteförändringar som man ska tåla som låntagare.  Vad ska man göra?– Avvakta och ta det lugnt. Det är risk att ge sig in och spekulera nu.

Varken SBAB eller Swedbank har ändrat sina lånevillkor.
Varken SBAB eller Swedbank har ändrat sina lånevillkor.Foto: SCANPIX

Svenska banker fortsätter låna ut

SVERIGE. Bankerna i Sverige fortsätter att låna ut pengar. Trots den amerikanska krisen ändrar svenska banker inte sina lånevillkor.– Nej, i nuläget ser vi ingen anledning att göra det, säger Anna Sundblad, presschef på Swedbank.

Samma besked lämnar SBAB. – Vi har inte skärpt villkoren, säger Lena Hedlund, kommunikationschef på SBAB. När räntan går upp krävs det en bättre ekonomi, men vi har kvar samma kreditmodell.

På SBAB har man i undantagsfall kunnat låna upp till 100 procent vid ett bostads­­-köp. På Swedbank är det en individuell prövning men även där kan man få låna upp till hela beloppet.

Ingen av bankerna anser att det är för lätt att låna pengar i Sverige. – Det som sker i USA påverkar oss indirekt, säger Anna Sundblad. Men när vi lånar ut till våra kunder tittar vi alltid på återbetalningsfrågan. Vi har en marginal i våra kalkyler.

klar

Artikellänk är kopierad

Hanna Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro