ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så påverkas vi av den extrema uppvärmningen

Sophie Tanha · 2 Apr 2019
Uppdaterad 2 Apr 2019
Uppvärmningen av Arktis måste stoppas nu, menar meteorolog Martin Hedberg.

Uppvärmningen av Arktis måste stoppas nu, menar meteorolog Martin Hedberg. Foto: TT/Privat


Både Sverige och Kanada har temperaturökningar som är dubbelt så höga som resten av världen. I norra Kanada har temperaturen ökat nästan tre gånger så mycket som globalt – med risker som vattenbrist, extrema bränder och översvämning som resultat.

klar

Artikellänk är kopierad

Medan den genomsnittliga globala uppvärmningen ligger på 0,73 grader har både Sverige och Kanada sett temperaturökningar på 1,7 grader genomsnittligt de senaste 30 åren. I norra Kanada har temperaturen ökat hela 2,3 grader. Vad beror det på?

– Förändringen sker snabbast i den arktiska miljön, den tillhör både Sverige och Kanada eftersom vi ligger så nära, säger meteorologen Martin Hedberg.

Mer extremväder

Förra sommaren var både varmare och torrare än normalt, med en mängd omfattande skogsbränder som följd. Men ett varmare klimat kan påverka nederbörden på olika sätt. Samtidigt som vi kan få extrem torka kan det även bli översvämningar på andra håll. Sannolikheten för att våren kommer snabbare, sommaren blir längre och varmare och hösten blir försenad ökar tydligt, menar Martin Hedberg.

– Det är klart man kan passa på att njuta när vädret är fint. Men det är ganska oansvarigt att säga att att ”jag gillar inte vintern och kylan så det är lika bra”, eftersom klimatförändringarna skapar ofantligt många andra problem över hela världen.

Matbrist i Sverige och Kanada

Förutom extremväder som leder till skogsbränder eller översvämningar kan vi komma att märka andra konsekvenser av uppvärmningen. Om vi lyckas nå Parisavtalets mål – att hålla den globala uppvärmningen på max två grader – kan det ändå leda till att vi får fyra grader varmare genomsnittstemperaturer i Sverige och Kanada.

– Ena året kan vi ha översvämningar, så grödorna ruttnar. Året efter kan det vara torka och vattnet sinar – så förutom bränder och andra extrema situationer kommer samhället ha jättestora problem med matförsörjningen, säger Martin Hedberg.

– Det är så typiskt, vi människor vet vad vi borde göra men vi lever i en slags global förnekelse. Inte bara att vi inte ändrar våra vanor så att vi slutar påverka klimatet så drastiskt, men vi förbereder oss inte ens för konsekvenserna!

Situationen i Arktis

Att temperaturen i Sverige och Kanada ökar snabbare än i resten av världen beror närheten till Arktis. Men vad är det som får uppvärmningen att gå snabbare där?

Många vet att det blir extra varmt i solen när vi bär svarta kläder, till skillnad från ljusa. Samma principer ligger bakom fenomenet som får Arktis värmas upp snabbare än resten av världen: Albedo-effekten.

Det innebär att när den globala uppvärmningen får de arktiska isarna att smälta träder det mörka havet fram i större utsträckning – till skillnad från den ljusa isen. Det gör att havet absorberar solljus och värme mer, vilket i sin tur gör det ännu varmare och exponerar ännu större delar av havet.

– De nya siffrorna om Sverige och Kanada bekräftar bara det vi förväntat oss och vi får bevis för att, ja, vi är på väg åt den framtiden som trenderna pekat åt. Jag är inte överraskad, men jag är oroad, säger Martin Hedberg.

Finns det hopp?

De smältande isarna skapar en accelererande effekt. Men än är det inte kört: så länge temperaturen inte ökar mer än tre grader världen över hoppas forskare att förändringarna sker automatiskt.

– Vi vet inte när det skenar utom vår förmåga, men blir det tre grader varmare är risken överhängande att effekterna blir självförstärkande, och helt plötsligt är vi uppe i en sex grader varmare jord. Då är det över, säger Martin Hedberg.

Men vi är långt från att lösa problemet:

– För ett par år sen planade utsläppen från ett år till ett annat och vi släppte i alla fall inte ut mer växthusgaser. Men vi måste ner till noll eller åtminstone hälften av det vi släpper ut idag. Att vi bara ligger på samma nivå och inte minskar kraftigt, då har vi inte ens börjat göra vad som krävs.

– Det blir varmare och att det sker i just Sverige och Kanada innebär en ökad effekt som förstärker förändringarna. Vi måste sätta i gång nu, det här är ingenting som vi kan fixa på en eftermiddag. Sverige och Kanada är länder som gärna ser sig som ansvarstagande, men i själva verket kan vi göra så mycket mer, säger Martin Hedberg.

klar

Artikellänk är kopierad

Sophie Tanha
Sophie Tanha
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro