ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så pimpar du cykeln inför vintern

Anders Göransson · 5 Nov 2012
Uppdaterad 5 Nov 2012

Foto: Gustav Hugosson


Is och snö betyder inte längre att cykelsäsongen är över. Med dubbdäck, bra lyse och lite extra service kan du trampa dig igenom även den kalla årstiden.

klar

Artikellänk är kopierad

Förr betydde den första halkan att de flesta cyklar hamnade i förrådet över vintern. Men i takt med att cyklandet ökar överlag inser allt fler fördelarna med att rulla på även vintertid.

– Vi tycker inte att man ska ställa in cykeln. Köp dubbdäck till den i stället, så slipper du stå och frysa vid busshållplatsen. Det blir lite tyngre, men då blir du bara varmare, säger Cécile Everett, tillförordnad ordförande för Cykelfrämjandet.

Dubbdäck, ordentliga stänkskärmar och ett varmt sadelskydd, till exempel av fårskinn, är bra investeringar för vintercyklisten. Men de allra vanligaste frågorna i cykelbutikerna så här års handlar om något annat.

– Väldigt många frågar om lysen – och det behövs verkligen ordentlig belysning nu när det är mörkt när man cyklar hem från jobbet, säger Oskar Skjulstad, butikschef på Cykelringen på Hornsgatan i Stockholm.Men det räcker inte med att ha rätt prylar - man måste sköta om dem också. Saltade och sandade vägbanor sliter.

– Man får göra rent oftare, smörja kedja och bakhjulskassett och se till att bromsar och växel fungerar som de ska.

Han rekommenderar dessutom att man bär reflexväst så att man syns bra i trafiken. Rätt utrustad är det bara att trotsa kölden och ge sig ut. Förutsatt att kommunerna gör sitt.

– Nu gäller det bara att snöröjningen fungerar – även på cykelbanorna, säger Cécil Everett på Cykelfrämjandet.

Undvik Halkan. Skaffa dubbdäck, finns med 120 eller 240 dubbar. I stan räcker oftast den förstnämnda.
Undvik Halkan. Skaffa dubbdäck, finns med 120 eller 240 dubbar. I stan räcker oftast den förstnämnda.Foto: Gustav Hugosson
Så syns du bäst. Ordna ordentlig belysning. rejäla reflexer och bär gärna fluorescerande väst.
Så syns du bäst. Ordna ordentlig belysning. rejäla reflexer och bär gärna fluorescerande väst.Foto: Gustav Hugosson
Mota grus och salt. Sätt extra lappar på stänksskärmarna så att inte grus och salt kommer in i växelsystemet.
Mota grus och salt. Sätt extra lappar på stänksskärmarna så att inte grus och salt kommer in i växelsystemet.Foto: Gustav Hugosson
Putsa och fixa. Kosta på cykeln en ordentlig service, och rengör den med tätare mellanrum.
Putsa och fixa. Kosta på cykeln en ordentlig service, och rengör den med tätare mellanrum.Foto: Gustav Hugosson
Spara "fin-cykeln". Om du har flera cyklar, använd inte den finaste. Grus, salt och temperaturväxlingar sliter.
Spara "fin-cykeln". Om du har flera cyklar, använd inte den finaste. Grus, salt och temperaturväxlingar sliter.Foto: Gustav Hugosson
Se till att hålla värmen. Unna dig ett sadelskydd. Glöm inte mössa, skoöverdrag, vind- och vattentäta handskar och klädsel.
Se till att hålla värmen. Unna dig ett sadelskydd. Glöm inte mössa, skoöverdrag, vind- och vattentäta handskar och klädsel.Foto: Gustav Hugosson
klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro