ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så pimpas en Skoda -98

Billy Andersson · 29 Maj 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
En Skoda Octavia -98, är det ingen som vänder sig om efter på gatan. Men för 10 000 kronor kan du tuffa till den rejält. Experternas bästa tips: satsa på fälgar och däck. 

En Skoda Octavia -98, är det ingen som vänder sig om efter på gatan. Men för 10 000 kronor kan du tuffa till den rejält. Experternas bästa tips: satsa på fälgar och däck.  Foto: Donald Stampfli/ap


klar

Artikellänk är kopierad

MAXA DIN BIL. Alla har inte en Ford -34:a eller en sänkt Mercury och 200 000 kronor till en bilbyggare för att få en fräck bil.De flesta har sin tio år gamla Skoda Octavia ute på parkeringen och en högst begränsad budget till utsmyckning.

En halvgammal Skoda är naturligtvis en större utmaning att göra häftig än en bilklassiker som redan har grunden för att bli en blickfång på gatan. Men det är inte omöjligt att förvandla sin vardagsbil till kvarterets snygging. Vi har frågat några av landets mest framgångsrika bilutvecklare och bilbyggare om råd. Utgångspunkten är en Skoda Octavia årsmodell 1998, inköpspris runt 40 000 kronor beroende på mätarställning, och en stylingbudget på 10 000 kronor.Vad ska man lägga pengarna på för att få bilen sexig?Leif Tufvesson på Caresto i Ängelholm är en av världens mest framgångsrika hotrodbyggare med Volvo som specialitet. Hans senaste projekt var att, på uppdrag av Volvo, göra ett stylingpaket för Volvo C 70, vilket väckte stor uppmärksamhet – inte minst i USA.Någon Octavia har han inte byggt om men han vet exakt vad han skulle göra om han fick in en i garaget.– Fälgar och däck. Där skulle jag lägga pengarna. Jag har kompisar som håller på med gamla Folkvagnar från 60-talet som ser ut som de är byggda i korrugerad plåt och de brukar sätta på snygga fälgar på sina bilar.Tipset är en fälg med centrum som är lackerat i bilens färg och med kromade kanter. Det kan lyfta vilken bil som helt, hävdar han.– I och med att bilen är så ful i sig blir det fräckt.I dag råder prispress på fälgar, tack vare import från Kina, och det går att få tag på hyggligt snygga för under 2 000 kronor styck. Då blir det några kronor över till nya däck. Ett annat trick för den händige som Leif Tufvesson rekommenderar är att sänka bilen. Det finns färdiga sänkningssatser att köpa, men det går att komma undan ännu billigare.– En del sågar bara av fjädrarna.Jimmy Kyrk driver Nåkab, en av Stockholms mest framgångsrika stylingverkstäder. Han tycker också att sänkning, fälgar och däck är det mest optimala för 10 000 kronor.– Det gör enormt mycket för en bil.Som alternativ tycker han att vår fiktive Skodaägare ska skrapa ihop ytterligare 10 000 kronor. Då får hon ett så kallat kjolpaket, det vill säga plastsjok som monteras runt nederkanten på bilen, plus montering och lackering. En billigare finess är Lexusljus, vilket betyder ofärgat glas både fram och bak på bilen. Det kostar bara några tusen och kan få den simplaste Skoda att se lite intressant ut.Att pimpa sin bil är en konstart i sig. Det finns många estetiska fallgropar som man kan falla i.Jimmy Kyrk vill varna för fejkade luftintag som, med dubbelhäftande tejp, monteras på bilens motorhuv eller ännu värre tak.– Det blir sällan vackert, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Billy Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro