ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så placerar sig SD:s väljare på höger- och vänsterskalan

Emmelie Wallroth · 29 Dec 2014
Uppdaterad 29 Dec 2014
Bilden är från SD:s valvaka i september. 

Bilden är från SD:s valvaka i september.  Foto: TT


klar

Artikellänk är kopierad

Nästan varannan SD-väljare placerar sig själv på högerkanten, visar en ny undersökning från Yougov.

Undersökningen är utförd av Yougov under perioden 19-27 december, alltså innan det att regeringen och Alliansen presenterade den så kallade decemberöverenskommelsen och Stefan Löfven meddelade att han inte kommer utlysa något extraval. Sammanlagt har 1 508 personer, män och kvinnor, i åldrarna 18-74 svarat.

Och enligt undersökningen ser sig 23,9 procent av Sverigedemokraternas väljare som högerorienterade och 26,4 procent som något högerorienterade på den politiska höger- och vänsterskalan.

– Man kan säga att det stämmer överens med det sätt som SD har agerat på. De har ju röstat för omkring 90 procent av allt som Alliansen lagt fram inför septembervalet och de röstade även för deras budget. Så det stämmer ganska bra, säger Lars Gylling, kommunikationschef på Yougov.

Drygt 27 procent hamnar någonstans i mitten medan 10,3 procent säger sig vara vänsterorienterade.

– Om kärnan bland SD:s väljare säger att är höger, hur kommer det sig då att det är tio procent som säger att de är vänster? De famnar lite bredare på den här frågan än M och S.

Bland Moderaternas väljare ser inte helt oväntat 76,9 procent sig själva på högerkanten medan 2 procent hamnar på vänsterkanten och drygt 16 procent i mitten.

Av Socialdemokraternas väljare uppger 63,1 procent att de placerar sig på vänsterkanten, 5, 6 procent på högerkanten och 20,2 procent i mitten.

klar

Artikellänk är kopierad

Emmelie Wallroth
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro