ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så pluggar du i sista minuten för högskoleprovet

Ida Gustafsson · 7 Apr 2016
Uppdaterad 31 Okt 2016
På lördag är det dags för Högskoleprovet och här är tipsen på hur du kan maxa dina kunskaper.

På lördag är det dags för Högskoleprovet och här är tipsen på hur du kan maxa dina kunskaper. Foto: TT/Mattecentrum/Stig Falck


Ska du skriva högskoleprovet men inte hunnit plugga? Lugn, här är tipsen på vad du kan göra för att snabbt maxa dina kunskaper i sista stund.

klar

Artikellänk är kopierad

På lördag är det dags igen för högskoleprovet. Provet består av åtta delprov inom dels matematikdelar såsom problemlösning och kvantitativ jämförelse och språkprov inom bland annat läsförståelse och ordprov. Provet genomförs under totalt fem provpass á 55 minuter mellan 08.30-16.30. Det finns fortfarande chanser att nöta in nya kunskaper, ifall du inte hunnit göra det tidigare. 

– Halva provet har med matte att göra och där är det värt att repetera och kolla formler inom exemplevis geometri, att man vet hur man räknar ut omkretsen av en cirkel och kan räkna ut arean av en triangel. Det är typiska grunder som kommer på de kvantitativa delarna, säger Fredrik Höglund, kursansvarig på Upgrades/Högskoleprovskurser.se. 

Karolina Lisslö, generalsekreterare på Mattecentrum tipsar vidare: 

– Men även att man tittar på tidigare högskoleprov. Det är det snabbaste sättet för att se hur de är utformade så att man får känslan för provet, säger hon. LÄS MER: Testa dig själv - hur bra är du på Högskoleprovets orddel? 

Ett annat tips till mattedelen är att ha koll på vad som ingår i Matte 1B. 

– Det vanligaste är att man ska hinna lära sig för mycket men också att man tror att det är svårare än vad det är. Om man känner sig bekväm med Matte 1B kommer man klara sig någorlunda bra på provet, säger Karolina Lisslö. 

Hon tipsar även om att kolla igenom delen med diagram, tabeller och kartor för att förstå vad det är för slags frågor som kommer på provet. LÄS MER: Fusket på högskoleprovet: De betalar 10 000 kronor – för att få svaren i en hörsnäcka 

För de språkliga delarna rekommenderar Fredrik Höglund att man kollar upp och gör gamla delprov på språkdelen för att se vad det är för typ av frågor som kommer på engelska och svenska läsförståelsen. Samt testa orddelen med svenska ord. 

– Sen kan man klocka sig för att veta hur mycket tid man har, utmaningen är tiden så att man inte fastnar utan att man får rutin och kan plocka poäng på det man kan och får en känsla för hur man använder tiden, säger Fredrik Höglund.  

Under själva provet uppmanar Karolina Lisslö att deltagarna hela tiden frågar sig själv om de förstår frågan och vet vilken metod som ska användas för att lösa den. Är frågan för svår är hennes råd att göra en markering och gå vidare till nästa fråga. 

– Få inte panik utan gå vidare, säger hon. 

Men kan du inte svaret lite senare heller, fyll i något i alla fall: 

– Våga chansa och gå vidare när du kör fast, säger Fredrik Höglund. 

Om du sitter hemma och kör fast på frågor som du inte förstår kan du alltid ställa frågor till på pluggaktuten, där lärare och moderatorer svarar på frågor. Eller så undersöker du om det finns någon räknestuga där du bor för att sitta och räkna och få hjälp av läxhjälpare. 

Glöm inte det här inför provet: 

* Kolla upp var provet ska hållas och hur du ska ta dig dit. 

* Packa allt du behöver (se nedan)

* Köp det du vill ha med och äta i pausen dagen innan. 

* Ta det lugnt på fredagen och gå och lägg dig i tid. 

Det här får du ta med: 

* Blyertspenna 

* Suddgummi

* Linjal, ta gärna en genomskinlig så att du kan se mätpunkter och annan information i uppgiften. 

* Överstrykningspenna

Fakta: Fredrik Höglund, Karolina Lisslö, Studera.nu, Mattecentrum

Fredrik Höglund
Fredrik HöglundFoto: Stig Falck
klar

Artikellänk är kopierad

Ida Gustafsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro