ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så pratar du alkohol med dina tonårsbarn

Karolina Skoglund · 15 Apr 2013
Uppdaterad 15 Apr 2013
Så pratar du alkohol med dina tonårsbarn – Vi pratar om alkohol. Men i stället för att pappa frågar mig direkt frågar han mig om det är många som dricker i klassen. Då blir det enklare att komma in på ämnet, eftersom det inte blir anklagande, säger Miles, 15. Han och pappan Christian har hittat en metod båda tycker fungerar bra.

Så pratar du alkohol med dina tonårsbarn – Vi pratar om alkohol. Men i stället för att pappa frågar mig direkt frågar han mig om det är många som dricker i klassen. Då blir det enklare att komma in på ämnet, eftersom det inte blir anklagande, säger Miles, 15. Han och pappan Christian har hittat en metod båda tycker fungerar bra. Foto: Marie Kjellander


Var tydlig och sätt gränser” är ett budskap som IQ och boken ”Tonårsparlören” uppmanar tonårsföräldrar att göra. Men ibland är det lättare sagt än gjort. Christian och hans 15-åriga son Miles har hittat en bra metod.

klar

Artikellänk är kopierad

En majoritet av dagens tonåringar tycker att det är bra att föräldrarna säger nej till alkohol innan de fyllt 18, visar en undersökning som tagits fram på uppdrag av IQ. 

Christian Molina och hans 15-åriga son Miles har hittat ett bra sätt att kommunicera med varandra, vilket kan vara en av anledningarna till att Miles inte har prövat alkohol ännu. 

– Vi pratar om alkohol. Men i stället för att pappa frågar mig direkt frågar han mig om det är många som dricker i klassen. Då blir det enklare att komma in på ämnet, eftersom det inte blir anklagande, säger Miles. 

Samtidigt har Christian inte sagt att Miles absolut inte får dricka förrän han är 18, eftersom han inser att det förr eller senare kommer att ske. 

– Som förälder kan man lätt vara överbeskyddande. Jag tror att man måste inse att barnet vill bryta sig fri och i stället göra ett perspektivbyte. Förr eller senare kommer han att dricka, men ju längre man kan skjuta på det, desto bättre. 

Psykologen Anna Karlstedt menar att gränssättningen är ett sätt att visa att man bryr sig om sitt barn. Att sätta dem ur ett jagperspektiv och tydligt förklara varför en gräns sätts är viktigt. 

– Man behöver vara tydlig och förklara orsakerna till att gränserna sätts. Som förälder kan det vara så svårt eftersom det kan leda till konflikter. Då behöver man påminna sig om att det handlar om omtanke. Bra tips är att prata om det här när man inte redan är osams eller i en skarpt läge, säger hon.

Något som kan vara riskfyllt, enligt Anna Karlstedt, är att hamna i kompisfällan med sin tonåring och därmed inte sätta några gränser alls. 

– Vi vill ju såklart visa att vi litar på vårt barn och ha en skön relation utan konflikter. Men de flesta barn och ungdomar behöver gränser, de ger dem trygghet även om det inte uppfattas så i stunden. Det visar att du som vuxen bryr dig om, inte att du är taskig.

Boken ”Tonårsparlören”, som är en handbok för föräldrar om tonåringar och alkohol, har sedan 2007 getts ut av Statens folkhälsoinstitut och dessförinnan av Alkoholkommittén. Från och med nu ges den ut av IQ, som är ett fristående dotterbolag till Systembolaget med uppgiften att sprida information och goda exempel på smarta förhållningssätt till alkohol.

– Vi fick frågan och för oss kändes det självklart att ta över ägandeskapet. Att få ungdomar att vänta med att dricka alkohol är ett jätteviktigt område. Riskerna med alkohol är betydligt större för unga än för vuxna, säger IQ:s vd Magnus Jägerskog.

Boken kommer precis som tidigare att skickas hem till de föräldrar vars barn fyller 14 år, men IQ har även valt att ta det ett steg längre. 

– Utöver att innehållet i boken är helt nytt så har vi tagit fram en helt ny webbplats, så att informationen blir lättillgänglig för alla, även de med yngre barn. Sedan har vi även en Facebooksida där man kan ha en dialog samt dela och sprida informationen. 

LÄS MER: http://www.tonårsparlören.se/

http://www.facebook.com/IQinitiativet

klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro