ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så pratar du med unga om sex

Pelle Ullholm · 7 Feb 2018
Uppdaterad 7 Feb 2018
Ett sätt att starta en diskussion om sexualitet, kropp och relationer på är att fråga: ”Vad är sex?”

Ett sätt att starta en diskussion om sexualitet, kropp och relationer på är att fråga: ”Vad är sex?” Foto: Foto: Daniel Ivarsson


Lärare och andra vuxna vet att det är viktigt med sexualupplysning för unga människor. Frågan är bara: hur ska upplysningen ska gå till? Vad säger man? Och hur? Här kommer sju tips på hur du kan gå till väga.

klar

Artikellänk är kopierad

1. Var nyfiken!Ett sätt att starta en diskussion om sexualitet, kropp och relationer på är att fråga: ”Vad är sex?” Visa att du är nyfiken på deras svar. Ge dem tid att fånga sina tankar, och utgå sedan från deras egna funderingar. Ett annat sätt är att läsa upp WHO:s definition av sexualitet och göra följdfrågor utifrån den.

2. Var konkretBerätta konkret om hur sexuella praktiker kan gå till. Förklara i enkla ord hur ett vaginalt eller analt samlag bör gå till (exempelvis). Det minskar risken för en sexuell praktik som gör ont och ökar samtidigt chansen att sex blir något skönt.

3. Förmedla kunskap om lust och olustBland de mest spännande samtalen man kan ha med unga handlar om vad som händer med kroppen vid upphetsning. Kunskap kan bekräfta en känsla men också underlätta förståelsen för andras reaktioner. Vad kan skapa lust och vad kan hämma lusten?

4. Glöm inte färdighetsträningen!Filmer eller korta historier med öppna slut är bra stöd för att träna färdighet när det kommer till sex och relationer. RFSU har några filmer som kan vara diskussionsunderlag (så behöver deltagarna inte blotta sig själva). Låt dem vara osäkra och diskutera högt och lågt, stärk sedan det positiva. Exempel: Ska du prata om samtycke och samspel, visa en filmsnutt som speglar en empatisk, förstående person – inte filmer med fokus på övergrepp.

5. Lyft genus Att kön spelar roll för våra förutsättningar när det gäller sex är ett faktum. Därför är det viktigt att tala om att ojämlikhet finns, men att vi eftersträvar jämlikhet och jämställdhet. Tänk på att maskulinitet är föränderlig och unga män behöver – och vill! – känna sig involverade. Var tydlig, för vuxnas förväntningar påverkar unga och därmed deras framtida beteenden.

6. Inkludera alla relationerI dag definierar sig 16 procent av de unga som annat än heterosexuella, 1–2 procent kallar sig trans enligt Folkhälsomyndighetens studie UngKAB. Att utgå från heterosexualitet och könsstereotyper blir alltså alltid fel. Inkludera fler genom neutrala formuleringar som ”om någon blir kär i en annan och den andra bara är intresserad av att ligga. Vad kan hända då?” Eller: ”kan någon – en tjej, kille eller icke-binär person – få klamydia av att smeka klitoris …” och så vidare.

7. Var konsekventDet finns ingen av- och på-knapp när det gäller att vara schysst i sina relationer. Samma värderingar som du som vuxen visar under sexupplysningslektionen bör finnas i andra situationer också. Hör du en otrevlig kommentar om en persons kropp i korridoren eller hatiska ord kring sexualitet framför tv:n – stå upp för dina värderingar även då.

klar

Artikellänk är kopierad

Pelle Ullholm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro