ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så räddade Abdi-Noor sina döttrar från att könsstympas i Somalia

Natalie Demirian · 6 Feb 2017
Uppdaterad 6 Feb 2017
Abdi-Noor Mohamed har ägnat en stor del av sitt liv till att kämpa för att få stopp på kvinnlig könsstympning.

Abdi-Noor Mohamed har ägnat en stor del av sitt liv till att kämpa för att få stopp på kvinnlig könsstympning. Foto: Privat


Som liten såg Abdi-Noor Mohamed sina sex systrar skrika, gråta och lida resten av livet till följd av att de blev könsstympade. Sedan dess har han kämpat emot sedvänjan och tillsammans med sin fru räddade han sina två döttrar från att bli skurna.

klar

Artikellänk är kopierad

När Abdi-Noor Mohamed var liten blev alla hans sex systrar könsstympade. Något som händer cirka 98 procent av alla kvinnor i Somalia, enligt siffror från Unicef.

– Eftersom att jag var en pojke så fick jag inte vara där när det hände, vi fick gå därifrån. Men vi kunde ändå höra deras smärta. De slutade aldrig gråta även långt efteråt, även när de var vuxna. De kunde inte ens urinera ordentligt.

LÄS MER: Meheret könsstympades som barn – fick veta det när hon blev gravid

Det gjorde att han bestämde mig för att kämpa emot det. När han själv fick barn, en pojke och två döttrar, fanns det ingen tvekan om vilken ståndpunkt han hade.

– Det var något jag stod fast vid redan i början, att ingenting skulle hända mina egna döttrar och att jag alltid skulle försöka skydda och rädda andra flickor från den här fruktansvärda metoden. Kvinnlig könsstympning är så utspritt över hela Somalia och i många närliggande länder. De kallar det för en kultur, men det är ingen kultur. Det var otaliga försök från släktingar som vägrade acceptera mitt val och försökte få mina döttrar könsstympade ändå, säger han.

Han började jobba med flera olika organisationer och projekt för att bekämpa könsstympning och det gjorde att han fick en stor kunskap om ämnet.

LÄS MER: Hit kan du vända dig om du blivit könsstympad eller känner någon som har blivit det

På grund av kriget i landet flydde han och familjen från by till by och från stad till stad, när han plötsligt fick en möjlighet att komma till Sverige.

– Jag blev inbjuden till en konferens här. Men när jag kom hit så var det omöjligt för mig att återvända på grund av kriget där jag bodde. Jag fick då ett samtal från min fru som sa att de blev attackerade och påhoppade av släktingar på grund av att vi inte ville att våra barn skulle könsstympas. Eftersom att jag inte var där så var hon försvarslös. Hon sa att de visste om att jag var i Sverige och att flickorna säkert också kommer att komma till Sverige. Och de ville skära dem innan dess. Hon sa att hon skulle göra sitt bästa för att stoppa dem, men att det inte kommer att gå.

Då började det som Abdi-Noor Mohamed kallar för räddningsinsatsen.

– Jag kontaktade en vän i Gävle, en av få vänner jag hade hunnit skaffa mig under min korta tid i Sverige. Hon hade svenska vänner i Etiopien, som i sin tur hade etiopiska vänner.

LÄS MER: 38 000 kan ha varit utsatta i Sverige – här är fler siffror om kvinnlig könsstympning

Abdi-Noor Mohamed säger att genom vännerna så hade hans fru plötsligt en minibuss utanför sitt hus med en etiopisk förare som evakuerade henne och familjen till ett säkert ställe, långt ifrån alla som tror på att flickor bör könsstympas.

– På det sättet kunde mina döttrar räddas. Det fick mig att gråta av lycka. Jag fick efter ett tag uppehållstillstånd i Sverige och jag ansökte då för min familj också. Jag kom hit 2007 och de kunde komma hit två år senare.

Döttrarna, som var 3 och 5 år gamla när de lämnade Somalia, är i dag 13 och 14 år gamla och Abdi-Noor Mohamed är bland annat ordförande i Han säger att för att utrota könsstympning behöver världen organisera sig mycket bättre kring frågan.Risk Lokal föreningen i Växjö, en del av Risks riksorganisation som jobbar emot kvinnlig könsstympning, barnäktenskap och tvångsäktenskap. 

– Vi behöver ta upp ämnet i skolor världen över, även i de länder där könsstympning inte är vanligt. Alla hushåll i världen behöver veta om vad som pågår.

LÄS MER: Experten: Så hjälper vi könsstympade kvinnor

En fråga han ofta får, från både män och kvinnor, är varför han som man engagerar sig så mycket i frågan.

– Svaret jag brukar ge då är att männen är en del av problemet. I Somalia gifter sig inte männen med kvinnor som inte är könsstympade. Jag vill vara en del av lösningen. Jag kämpar så att alla män ska vara en del av lösningen.

pil
Det här är kvinnlig könsstympning

• Den 6 februari är det den internationella dagen för nolltolerans mot kvinnlig könsstympning.

• Könsstympning innebär att man skär bort delar eller hela yttre könsorganen på flickor. Åldern då ingreppet utförs varierar, liksom typen av ingrepp, vem som utför det och förklaringarna till varför. Kvinnlig könsstympning förekommer bland både kristna och muslimer. Det finns dock inget skriftligt stöd i någon religion för könsstympning. Var och varför sedvänjan, som har utförts i över 2 000 år, uppstod har inte med säkerhet kunnat fastställas.

• Fler än 200 miljoner flickor och kvinnor som lever i dag har utsatts för någon form av könsstympning i 30 olika länder. Det är vanligast i de västra, östra och nordöstra delarna av Afrika, i vissa länder i Mellanöstern och i Asien, samt hos invandrande från alla dessa länder.

•  Det finns fyra olika typer av könsstympningar enligt WHO:

Typ I: Borttagande av förhuden runt klitoris och/eller del av eller hela klitoris.

Typ II: Delvis eller helt borttagande av klitoris samt delvis eller totalt borttagande av de inre och yttre blygdläpparna.

Typ III: Delvis eller fullständigt borttagande av inre och yttre blygdläpparna och klitoris, samt att vaginalöppningen sys ihop, vilket även kallas infibulation. Ett litet hål lämnas för att kiss och mensblod ska kunna rinna ut.

Typ IV: Oklassificerade stympningar, allt som inte inkluderas i grupp I–III. Alla andra skadliga ingrepp i de kvinnliga könsorganen av icke-medicinska skäl, till exempel prickning, piercing, sticka med vasst föremål och skrapning.

Källa: Källor: Socialstyrelsen,WHO, Unicef, FN, Umo

LÄS MER: Ministern om könsstympning: Vi måste jobba förebyggande mot problemet

LÄS MER: Sex tecken på att det går framåt i kampen mot könsstympning

LÄS MER: Regeringen måste skydda flickor från könsstympning

LÄS MER: Här återskapar de klitoris hos könsstympade kvinnor

klar

Artikellänk är kopierad

Natalie Demirian
Natalie Demirian
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro