ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så räddar du din Iphone från att dö i kylan

Hugo Ewald · 6 Jan 2016
Uppdaterad 7 Jan 2016

Foto: imago/Indiapicture


Nu har temperaturerna i Sverige på riktigt börjat sjunka, och en av många saker som påverkas är din mobiltelefon. Så här kan du göra för att skydda den.

klar

Artikellänk är kopierad

Rent intuitivt låter det logiskt att mobiltelefoner och extrem kyla inte är en särskilt bra kombination. Men i många kalla sammanhang är det svårt att lämna mobilen hemma, särskilt när den svenska vintern på riktigt slår till.

När Popular mechanics testade hur mycket kyla mobiltelefoner faktiskt tålde såg de att mobilernas prestanda försämrades gradvis som temperaturen blev kallare och kallare. Vid minus 20 grader började skärmarna bli mörkare, och bland vissa telefoner började batteriet att krångla. Vid minus 28 grader kraschade de flesta telefonerna och behövde laddas igen för att starta om. Vid minus 35 blev skärmarna oläsliga och vid minus 40 slutade alla telefonerna att fungera.► LÄS MER: Ny studie: Kallt väder 20 gånger dödligare än varmt väder

På sin webbsida skriver Apple att Iphones bara bör förvaras på platser där temperaturen är mellan minus 20 och plus 45 grader. Men som Apple skriver, och kemiprofessorn Linda F. Nazar, säger till New York times påverkas sällan telefonen permanent. När mobilen väl återgår till normal temperatur kommer den starta om och fungera som vanligt.

– Det beror dock mycket på vem som gjort batteriet och hur de gjort det. I princip är det ingen fara om batteriet är väldesignat, säger hon.

Även om det främst är batteriet som påverkas av vädret kan väldigt låga temperaturer också innebära att glasdelarna av mobilen blir känsligare och bland annat Di har rapporterat om att Iphone-skärmar spruckit av kyla.

Det finns dock ett antal sätt att skydda mobilen på. 

SomInternational business times skriver är det första tipset att undvika att ha mobilen för mycket ute i kylan. Försök istället att ha den i din jacka eller väska, gärna så nära din kroppen som möjligt. Du kan utöver detta använda dig av ett headset för att undvika att ha mobilen ute för mycket i kylan när du pratar i den.

Se till att hålla mobiltelefonen välladdad så du påverkas så lite som möjligt av de batteriproblem som kan uppstå i kylan. Det finns dessutom många smartphonefodlal som är vädertåliga, som till exempel de som tillverkas av Lifeproof och Otterbox.► LÄS MER: Därför får du ”brain freeze” av glass

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro