ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så räddas liv genom säkrare mödravård

Josefin Svenberg · 8 Mar 2012
Uppdaterad 8 Mar 2012
Ett av FN:s millenniemål är att mödradödligheten ska minska med 75 procent mellan 1990 och 2015, men bara en fjärdedel av utvecklingsländerna är på väg att  nå målet. 

Ett av FN:s millenniemål är att mödradödligheten ska minska med 75 procent mellan 1990 och 2015, men bara en fjärdedel av utvecklingsländerna är på väg att  nå målet.  Foto: RFSU


Att bli gravid innebär varje år döden för hundratusentals kvinnor. Skådespelaren Sissela Kyle arbetar tillsammans med RFSU för att minska mödradödligheten. – Det jag kan göra är att visa att frågan är viktig, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Mödradödligheten har minskat kraftigt i Bangladesh.
Mödradödligheten har minskat kraftigt i Bangladesh.Foto: RFSU
RFSU stöder ett projekt där flickor i textilfabriker får mödravård.
RFSU stöder ett projekt där flickor i textilfabriker får mödravård.Foto: RFSU

Varje dag dör 1 000 kvinnor runt om i världen för att de har blivit gravida och saknar tillgång till preventivmedel, säkra aborter och mödrahälsovård. En som har valt att arbeta aktivt mot mödradödligheten är skådespelerskan och komikern Sissela Kyle, 54.

– Det jag kan göra är att visa att frågan är viktig. Det är angeläget att engagera sig i frågan om mödradödlighet även som kvinna och mamma i ett land där barnafödsel inte alls förknippas med dödlighet, utan till största del handlar om glädje, säger Sissela Kyle.

Hon är en av fem mammaambassadörer som arbetar tillsammans med RFSU för att stoppa mödradödligheten. I slutet av januari åkte Sissela till Bangladesh för att se de projekt som RFSU arbetar med där.

– På ett sätt är Bangladesh ett bra exempel eftersom de har lyckats minska mödradödligheten med 40 procent på tio år, tack vare säkra aborter och att preventivmedel tillhandahålls, säger Sissela och fortsätter:

– Men på många andra sätt är det verkligen inget drömland för kvinnor att leva i. De har problem med barnäktenskap, sexuella trakasserier och flickor som rövas bort till bordeller. Och det är ett samhälle där männen bestämmer.

RFSU:s arbete i utvecklingsländer innebär att de stödjer organisationer på plats med Sida-medel och utbyte av kunskap. Dels handlar det om grupper som arbetar för att påverka lagstiftningen i frågorna, dels organisationer som tillhandahåller mödravård, säkra aborter, preventivmedelsrådgivning och liknande.

– Det är insatser som i förlängningen räddar liv, säger RFSU:s generalsekreterare Åsa Regnér.

Marschera mot mödradödlighet i dag

En del av RFSU:s kampanj ”Unite for women” mot mödradödlighet är  barnvagnsmarscherna på internationella kvinnodagen.

– Vi uppmanar människor att gå ut, med eller utan barnvagn, och visa att man bryr sig om de här frågorna, säger RFSU:s generalsekreterare Åsa Regnér.

I samband med marschen i Stockholm kommer Åsa Regnér att träffa utrikesminister Carl Bildt för att tala om frågan.

– Sverige driver faktiskt de här frågorna bra, men vi tycker att man bör anslå mer medel till frågorna för att verkligen sätta kraft bakom orden, säger Regnér.

Fotnot: RFSU anordnar marsch från Norrmalmstorg till Mynttorget. Klockan 12.00-13.00. Samling 11.30

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro