ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så rätt hade Tillbaka till framtiden” – här är tekniken som finns på riktigt

Aron Andersson · 21 Okt 2015
Uppdaterad 21 Okt 2015

Foto:  Universal Studios. All Rights Reserved.


Svävande skateboards, självknytande skor, flygande bilar. Hur rätt hade filmvärldens mest populära tidsresetrilogi egentligen? Nu kommer samtiden ikapp framtiden i filmerna.

klar

Artikellänk är kopierad

Den 21 oktober 2015 är ett viktigt datum för alla film- och tidsresenördar. Då förflyttas vi alla ”Tillbaka till framtiden”. I den klassiska filmtrilogins andra del landar Marty McFly och Emmett ”Doc” Brown nämligen sin flygande DeLorean just denna dag.

Självklart kommer det att firas världen över, bland annat hemma hos journalisten och filmälskaren Julia Skott.

– Man ska aldrig underskatta nördar i 40-årsåldern. Bara att få lyssna på Huey Lewis and the News och ha på sig en puffig väst! I vårt fall tänker jag att man får klä ut sig som man vill, antingen som 1885, 1955, 2015 som i filmerna eller 2015 som i dag. Det beror på ambitionsnivån.►LÄS MER: Viralgranskaren: Tillbaka till framtiden-dagen klassisk hoax Hon menar att något som utmärker just ”Tillbaka till framtiden”-trilogin från andra tidsresefilmer, förutom den 80-talskitschiga humorn, är filmernas perspektiv. De utspelar sig på ett ganska begränsat utrymme.

– De väljer att hålla sig på en väldigt liten yta, på torget mitt i en stad. Då leker de med en typ av berättande. Vad händer med en diner från 1955 till 1985 till 2015? Vad händer med morgontidningen? Det är ett väldigt intressant sätt att fundera på framtiden på.

►LÄS MER: ”Tillbaka till framtiden” på bio igen

Till skillnad från stora dystopiska verk och mer utpräglade science fiction-filmer väljer Robert Zemeckis och Bob Gale, som skrivit manus, däremot inte att närma sig de större samhällsfrågorna.

– De kör inte så mycket på det politiska. Även om de åker tillbaka till 50-talet så är det inte särskilt medvetet. Det är tvärtom så att de skriver om historien så att det är en vit man som uppfinner rockmusiken. De leker inte så mycket med samhällsfrågor på det sättet. Det är mer praktiska frågor för några få personer på en liten yta.

Och i de praktiska frågorna, som handlar om vardagsprylar, det digitala hemmet och kommunikationsteknologi har filmerna faktiskt en hel del rätt. Darja Isaksson är digital strateg och ledamot i regeringens innovationsråd, och hon är imponerad av filmernas träffsäkerhet.

– Webben och mobiltelefoner är de största sakerna man inte riktigt såg komma, och de hade en del andra roliga samhällsspaningar rätt, som exempelvis en ganska stark urbaniseringstrend. Saker de tar upp och som ligger lite i tiden, om man tolkar filmen snällt, är smartare kläder och drönare, saker som börjat hända nu även om det inte nått till de nivåer som filmen föreslog. Vi har ännu inte drönare som tar våra hundar på promenad, säger hon till Metro.

►LÄS MER: Nu blir svävarbrädan i ”Tillbaka till framtiden” verklighet

Men att sia rätt om framtiden, något som hon själv arbetar med på daglig basis, är svårt.

– Framtidsfilmer tolkar sin samtids syn på vad som borde vara möjligt i framtiden, vilket såklart säger en del om svagheten i dem. Vi är helt enkelt blinda för det vi inte själva kan fantisera ihop, vilket gör att vi ofta missar de mest intressanta aspekterna av förändring.

– Just nu lever vi i en tid då jag tror att det är värdefullt på riktigt att utforska insikter och idéer om vår tids stora hot och möjligheter, exempelvis genom filmer. Men helst också genom praktiskt görande, om du frågar mig.

►LÄS MER: Nu har du chansen att köpa den klassiska svävarbrädan

Vilka förutsägelser stämde?

Metro har kikat närmare på vilken teknik från ”Tillbaka till framtiden del II” som blivit verklig i dag, och vilka prylar vi fortfarande bara kan drömma om.

Foto: Universal Studios. All Rights Reserved.

1. Hoverboards. Nja. Den svävande skatebrädan är tveklöst en av de mest efterlängtade prylarna ur filmerna. Ute på gatorna kommer de att dröja, men i laboratoriemiljö har de faktiskt återskapats, liksom i en artificell skatepark som biltillverkaren Lexus specialbyggt i Barcelona.

Foto: Universal Studios. All Rights Reserved.

2. Flygande bilar. Nja. Självklart hittar du dem inte i några storstäder eller på allmän väg. På den punkten har filmerna fel. Men bilar som också kan flyga finns det gott om. Några exempel är Terrafuglia och Aeromobil 3.0.

3. Hologram. Nja. Både Elvis Presley och Tupac Shakur har återuppstått som hologram under konserter. Men på annonstavlor ute på stan finns tekniken fortfarande inte.

4. Videosamtal. Ja. Det är kanske inte det vanligaste sättet att kommunicera. Ungdomar föredrar att chatta, gärna i Snap-form. Men det finns trots allt en hel uppsjö tjänster för videosamtal som är populära i dag.

5. Röststyrd tv. Ja. De stora platt-tv-skärmarna som syns i filmerna har absolut blivit verklighet i dag. Det finns även röststyrda varianter. Bara för några veckor sedan presenterade Apple sin version av röstkontrollerad tv.

Foto: Nike

6. Självsnörande skor. Nej. Visst finns det exempel på hemmabyggen av entusiaster som klarar av detta. Och Nike har själva släppt en kopia av skorna som syns i filmerna. Men de knyter sig dessvärre inte.

Foto: Universal Studios. All Rights Reserved.

7. Dubbel slips. Nej. Det här ganska udda modet har inte helt slagit igenom ännu.

Foto: Universal Studios. All Rights Reserved.

8. Smarta glasögon. Ja. Runt middagsbordet har familjen McFly hypermoderna glasögon så att de kan se på tv och prata i telefon. Ungefär samma sak går att göra med Googles smarta glasögon. Och så kallade VR-glasögon, som Oculus Rift har varit en stor snackis i teknikvärlden i några år nu.

9. Självtorkande kläder. Nej. Visst finns det smarta kläder, men kanske inte riktigt så smarta som i filmerna. En jacka som automatiskt ställer in storlek, och torkar sig själv efter ett regnfall existerar än så länge bara i fantasin.

10. TV-spel utan handkontroll. Ja. Marty McFly uppfattas som en kvarleva från dinosauriernas tid när han försöker spela med handkontroll. I dag existerar den fortfarande, men det går lika bra att spela utan, med Kinect till Xbox 360 eller Xbox One.

11. Surfplattor. Ja. Doc håller vad som liknar en surfplatta när han träffar Marty McFly i framtiden, vilket får sägas vara en rätt bra förutsägelse. Surfplattor och smarta mobiler finns överallt i dag.

12. Faxen. Nej. Trots att invånarna i framtidens Hill Valley har både smarta glasögon att ringa med och videosamtal på storbild så väljer de att faxa. Filmskaparna har inte förutsett mejlrevolutionen särskilt väl.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro