ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så reagerade folk när en kvinna skrevade” i kollektivtrafiken

Karolina Skoglund · 6 Jan 2015
Uppdaterad 6 Jan 2015

klar

Artikellänk är kopierad

Att sitta riktigt bredbent i kollektivtrafiken tycks bara vara okej för män. Åtminstone var det så när två reporterar gjorde detta experiment med en dold kamera. 

Liz Plank and Nick Baker testade båda att åka i New Yorks tunnelbana och då sitta med benen riktigt brett isär, inte sällan kallat ”manspreading”. Resan filmades med en dold kamera och skillnaderna, åtminstone i deras experiment, visade sig vara stora. Bland annat passade medpassagerare på att smygfotografera kvinnan med sina smartphones medan mannens sätt att sitta skapade få reaktioner. 

Filmen har skapats av medieorganisationen Mic i kölvattnet av debatten om huruvida män måste sitta bredbent av anatomiska skäl eller om mäns tendens att oftare sitta bredbent snarare handlar om ett sätt att visa makt. Redan 2012 klargjordes det att det åtminstone inte handlade om anatomiska skäl i en artikel från SVT

– Jag har pratat med två läkare som säger att det inte finns några vetenskapliga bevis för att män behöver sitta mer bredbent, sa Moa Ledin, pressansvarig på SÖS, då. 

Experimentet från Mic är bara baserad på dessa två individer, vilket man så klart inte kan dra några generaliseringar utifrån. 

klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro