ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så rekryterar IS svenskar på Facebook

Philip Ottosson · 20 Nov 2015
Uppdaterad 27 Nov 2015
Enligt Linus Gustafsson är det vanligt att IS propaganda ser ut som dataspel eller Hollywoodfilmer, för att locka en ung målgrupp.

Enligt Linus Gustafsson är det vanligt att IS propaganda ser ut som dataspel eller Hollywoodfilmer, för att locka en ung målgrupp. Foto: Timur Emek/TT, AP och press


IS är som starkast på sociala medier, där rekryterar de krigare och sprider sin propaganda, Metro har tittat närmare på hur IS verkar bland svenska ungdomar på Facebook.

klar

Artikellänk är kopierad

Linus Gustafsson från Försvarshögskolan står bakom rapporten: Våldsbejakande islamistisk extremism och sociala medier, han har undersökt hur IS lockar svenskar att bli jihadister.

– En del av propagandan ser ut att vara tagen från Hollywoodfilmer och dataspel. Skulle jag göra en rekryteringsvideo för att locka unga människor till en organisation skulle jag använda samma metod.

► LÄS MER: Facebook har anställt terrorjägare – för att stoppa IS-rekrytering

Personerna bakom profilerna fungerar som nyhetsförmedlare och försökte aktivt att övertyga varandra om ”sanningen”. Traditionell media ses som otrogna lögnare. Det är vanligt att profilerna uppmanar sina följare att resa till Syrien:

”Det är dags att vakna upp. Våra syskon blöder och det enda ni gör är att lägga upp bilder på Facebook och gilla kommentarer. Packa era väskor och kom.”

Det är även vanligt med martyrbiografier där stupade IS-krigare hyllas med bild. Följande är ett utdrag från ett inlägg efter att en ung svensk man stupat för IS:

”Denna broder, föll som martyr, som ett lejon för Allahs religion. Han var den yngsta krigaren. Vi ber Allah att acceptera denna broder och öka sånna lejon i antal.”

Religionen används för att legitimera våldshandlingar. Exempelvis avslutar man ofta sina inlägg med: Allah säger, eller Profeten säger.

”En av de vanligaste frågorna vi får är ifall det är tillåtet att döda ens fiender och vart det står i Koranen. Jag vill börja med att ställa er en motfråga, vad tror ni att Mohammed gjorde med sina fiender?”

Resedagböcker är även vanligt där svenskar beskriver sin vardag med IS.

– Det finns mycket bilder som visar på att livet i de IS-kontrollerade områdena är gott. Personer från Sverige har lagt upp fotografier där de sitter och äter mat och godis, dricker läsk, skrattar och håller om varandra. Det kan tolkas som att personerna försöker att locka ner fler personer till Syrien.

► LÄS MER: Nu har Anonymous attackerat IS – tusentals twitterkonton stängs ner

Kritik mot IS förekommer inte i inläggen, argumenten är svart-vita och det finns ett tydligt ”vi-och-dom” perspektiv. Att öppet sympatisera för en terrorstämplad organisation är inte brottsligt i Sverige.

Facebook stänger dock kontinuerligt ner grupper av denna typ, men enligt Gustafsson är det inte ovanligt att profilerna då skapar nya grupper, och propagandan fortsätter.

klar

Artikellänk är kopierad

Philip Ottosson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro