ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så rekryterar terroristerna i svenska Facebookgrupper

Hugo Ewald · 13 Mar 2016
Uppdaterad 13 Mar 2016

Foto: Alamy/Skärmdump


Terrorgruppen Islamiska staten har gjort sig kända för sin skickliga sociala medier-strategi. Och i svenska Facebookgrupper sprids IS-propaganda öppet, på ett sätt som är svårt att stoppa.

klar

Artikellänk är kopierad

Linus Gustafsson.
Linus Gustafsson.

I november 2012 publicerades en video på Faceboo där ett antal svenskspråkiga personer uppmanade andra att resa till Syrien. En Facebookgrupp skapades, och fotografier från Syrien lades upp. Fler personer som sympatiserade med terrorgruppen Islamiska staten (IS) drogs till Facebookgruppen. Det är vad många anser är början på IS försök att rekrytera svenskar via Facebook. 

Sedan dess har svenskspråkiga grupper som sprider officiell och inofficiell propaganda från IS växt fram på Facebook. De har ofta fungerat som en form av nyhetsförmedling, där medlemmar påstår sig veta "sanningen" om vad som sker i Syrien.

–  Om vi tittar på Sverige har det i samband med IS utveckling kommit en större ström av sympatisörer på sociala medier som bejakar den här typen av våldsbejakande islamistisk extremism. Både från personer som befinner sig i Sverige men också personer som åkt till Syrien och Irak som skriver tillbaka hem på de svenska forumen , säger Linus Gustafsson som forskar om politiskt våld och terrorism vid Försvarshögskolan.

Enligt Linus Gustafsson skiljer sig inte sättet svenska IS-sympatisörer använder sig av Facebook på från det sättet andra svenska använder sajten på. De sprider information och berättar om sin vardag i syfte att framställa sig i god dager. Skillnaden är att dessa personer gör det i formen av IS-vänlig propaganda i formen av filmer, twitterinlägg och länkar till något av IS magasin. Ett typiskt inlägg publicerades i den nu nedstängda Facebookgruppen "Sollentunas mulsimer" i oktober 2013.

"Jag började min resa i öknen av Homs och i tre dagar reste jag igenom Syrien. Raqqa, ma sha Allah, är den vackraste staden i Syrien jag varit i. Tyvärr tänkte jag inte på att ta bilder av staden tills min tid med vår ISIS säkerhetsstyrka, vi patrollerade gatorna nattetid och såg till att alla var bra, det som slog mig var att barnfamiljer var ute långt efter midnatt och roade sig i Raqqas natteliv som erbjöd en stillsam, lugn atmosfär med bästa vädret, andra attraktioner, Raqqas kvällar och nätter erbjöd caféer, restauranger, internetcaféer och karuseller. När islam implementeras tillhör natten och dagen folket och inte alkoholister och knarkare alhamdolilla.", skrev personen, som befann sig i Syrien, då.

Hur många svenskar som faktiskt stödjer organisationer som IS och Jabhat al-Nusra vet dock ingen, och det är i Sverige inte heller olagligt att öppet sympatisera med dem eller andra terrororganisationer. I grupperna som Linus Gustafsson studerat finns det ingen som egentligen har fler än 500 medlemmar. De flesta inläggen får maximalt 100 likes. Många av Facebookprofilerna riskerar dessutom att vara falska, vilket gör det svårt att veta hur många människor som faktiskt sprider IS-propaganda på svenska.

Sedan runt ungefär 2015 har Facebook i en allt högre grad börjat stänga ned Facebookgrupper som sprider IS-vänlig propaganda, och flera av de grupper som tidigare använts för att sprida IS-vänlig propaganda finns inte längre kvar. Det betyder dock inte att IS propaganda slutat att spridas på svenska sociala medier.

– Tittar vi bara på Sverige så har flera stängts ned, och de har inte riktigt kunnat återskapa sig med ett lika stort antal personer. På det lilla sättet kan man säga att Facebook på något sätt lyckats. Men var dyker de upp då om de fortfarande har ett behov? Sker det mer i dolda grupper, eller byter man till plattformar som Ask.fm eller den sortens dolda webbsidor som tidigare var vanliga, säger Linus Gustafsson.

►LÄS MER:  Experterna: Så kan IS onlinerekrytering stoppas

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro