ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så reser du till Phuket – med barn

Johan Öberg · 9 Dec 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Elefantritt i bergen på Phuket. En del elefanter har faktiskt utrustats med säkerhetsbälte i sadlarna.  

Elefantritt i bergen på Phuket. En del elefanter har faktiskt utrustats med säkerhetsbälte i sadlarna.   Foto: Johan Öberg


klar

Artikellänk är kopierad

Utflykt med övernattning i fiskebyn Ko Panyi. Här får man chansen att uppleva vardagslivet när de andra turisterna åkt.
Utflykt med övernattning i fiskebyn Ko Panyi. Här får man chansen att uppleva vardagslivet när de andra turisterna åkt.

Barnfamiljernas vinterfavorit i solen heter numera Phuket. Den tropiska thailändska ön har massor att erbjuda, som lockar både barn och föräldrar, utöver sol och bad. Metro har valt ut godbitarna.Bo på FamiljehotellAtt bo bekvämt är lyxigt. Både Fritidsresor och Ving har anläggningar som nästan helt inriktar sig på barnfamiljer, med barnklubbar, bra poolområden (barn tycks ju ofta föredra poolen framför havet), svensktalande personal och kvällsaktiviteter för både stora och små.På eleganta hotell som Sunwing Resort & Spa Bangtao Beach och Blue Village Merlin Beach Resort är livet avkopplande och det är lätt för barnen att få kompisar eftersom så många pratar svenska.Men vänta er inte att det ska kännas som det genuina Thailand, då får man söka sig någon annanstans.

Se en fantastisk showHorder av överdådigt utsmyckade elefanter, dresserade höns och oxar, avancerade akrobater, en välsynkad show med vilda stridsscener och lite romantik. Showen på Phuket Fantasea (www.phuket-fantasea.com) klockan 21 varje kväll är ett måste för hela familjen. Det enda som stör är möjligtvis de höga smällarna som kan skrämma mindre barn.Före showen kan man äta en helt okej buffé och försöka att undvika att bränna en massa pengar på temaparkens kitschiga shoppinggata. Lägg en slant på att krama en tiger i stället!Transport till och från området intill Kamala Beach ingår normalt i inträdet och allt är välorganiserat. Pris runt 200 kronor per person.

Rid elefantVem har inte drömt om att få rida på en elefant? Det finns flera elefantcamper på Phuket. Siam Safari (www.siamsafari.com) är den största och mest välorganiserade, de har till och med en hemsida på svenska. Under en dagstur får man åka jeep upp i bergen, se apor plocka kokosnötter (vilket de ännu används till på plantagen), åka oxkärra, kolla elefantshow, smaka nygjord curry och rida elefant ut i skogen.Pris 400 kronor för vuxna och 300 för barn 7–11 år. Inkluderar en båttur och transfer till och från hotellen.Gör en båtutflyktUtbudet är gigantiskt, allt från halvdagar med badbåt till flera dagars mysig kryssning i Pha Nga-bukten med sina märkliga sockertoppsberg och obebodda småöar med hemliga stränder.En dagstur till ”James Bond-ön” är en klassiker, men vill man uppleva något mer unikt tar man sig på egen hand till fiskebyn Ko Panyi. Fullt med turister dagtid, men ni är troligen de enda där på kvällen om ni övernattar och får då uppleva det mycket speciella vardagslivet i en by byggd på pålar över havet. Missa inte den minimala bollplanen vid radiomasten.Lär er dykaNumera kan barn ta dykcertifikat från elva års ålder. Phuket har utmärkt dykning och man kan gå en open water-kurs på fyra dagar för strax under 3 000 kronor.Utbudet av dykföretag är stort och man kan få både svensk instruktör och litteratur, exempelvis hos Scandinavian Divers (www.dyk-phuket-thailand.com).Shoppa till budgetprisUtbudet av prylar är gigantiskt. Piratkopierade leksaker, dvd-filmer, cd, dataspel och dataprogram är billiga, men räkna inte med att allt funkar. Bäst piratshopping finns i Patong, längs Bangla Road med flera gator.Barnkläder är löjligt billigt, ibland är det kopior, ibland lokalproducerat.Luftkonditionerade shoppingcentret Central (www.central.co.th)  är perfekt för en halvdag. Äkta märkesvaror kostar max hälften mot hemma.Rädda aporTill The Gibbon Rehabilitation Project (www.gibbonproject.org) finns det organiserade utflykter. Det är inget zoo utan ett försök att hjälpa apor som hållits i fångenskap tillbaka till ett normalt apliv.Lär om djuren, se dem, skänk en slant och inse att lokalbor som låter turistande barn posera med kedjade apor gör något olagligt som inte bör stödjas.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Öberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro