ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så rött kan du äta ditt kött – utan att det är farligt

Joel Linde · 9 Jun 2015
Uppdaterad 17 Feb 2017
Försäljningen av hamburgare nästan fördubblas på sommaren, och det medför risker.

Försäljningen av hamburgare nästan fördubblas på sommaren, och det medför risker. Foto: Jacquelyn Martin/AP


På sommaren ökar försäljningen av kött, men det gör också förekomsten av otäcka bakterier. – Köttfärs är en varningsflagg, säger Livsmedelsverkets mikrobiolog, Åsa Rosengren.

klar

Artikellänk är kopierad

Grillsäsongen är här, och svenskarna köper kött som aldrig förr. År 2013 åt varje svensk i genomsnitt 36 kilo kött, och på sommaren frossar vi extra mycket, när grillen har dammats av.

– Det som sticker i väg mest är färska hamburgare, där ser vi nästan en fördubbling i försäljning. Och samma sak för kryddkorvar och grillkorvar, säger Hans Bax, chef för kött och chark på Axfood.

Men på sommaren är också förekomsten av bakterier som allra högst i köttet, på grund av temperaturen och den förhöjda luftfuktigheten, och även mängden flugor som kan föra bakterierna vidare. Därför är det extra viktigt att tänka till vid grillen.

– Man bör ju genomsteka köttet, framförallt köttfärs och fågel, och självklart hålla god hygien i köket, säger Åsa Rosengren, mikrobiolog på Livsmedelsverket.

Under 2013 rapporterades över 8 000 fall av bakterien E. coli i Sverige, enligt en rapport från Folkhälsomyndigheten. Och där är köttfärs förmodligen en del av förklaringen.

– Köttfärs är en varningsflagg. Många restauranger serverar hamburgare lätt rosa, och det kan hända att de har malt köttet själva och hanterat det så att inga bakterier finns kvar, men det ser inte konsumenten.

– Men köper du nötfärs och gör hamburgare av den finns det risk att få en Ehec–infektion. Och då pratar vi inte om att man spyr en gång och sen är det bra, utan det kan bli oerhört allvarliga tarminfektioner. Man måste kolla att det inte är rosa i mitten.

Anledningen till att köttfärsen är vanskligare är att bakterierna som ursprungligen finns på ytan blandas in i köttet och kan finnas i mycket större mängd än på hela bitar. Vad gäller kyckling bör den alltid vara genomstekt så att köttsaften inte är rosa, säger Åsa Rosengren.

Enligt en undersökning från konsumenttidningen Råd & Rön finns med största sannolikhet inte salmonella i svensk kyckling, men däremot finns campylobakter i en majoritet av kycklingen på den svenska marknaden.

– Den bakterien kan ge en besvärlig magsjukdom. Förekomsten har gått ner de senaste åren, men man ska vara medveten om att den finns. Men den finns på ytan och dör ju också när man hettar upp köttet.

Du nämner inte fläsk. Är det inte farligt?

– Det rådet om fläskkött har ju verkligen fått genomslag. Men det gäller framförallt trikinparasiten, och den är väldigt ovanlig i svenskt kött nu för tiden. Man har inte sett en sådan parasit sedan 90-talet, säger Åsa Rosengren.

– Däremot hittar man några fall i vildsvin varje år. Men det finns anledning att genomsteka kött av gris.

LÄS MER
Experten: Meningslöst att äta glutenfritt om man inte är intolerant
LÄS MER
Så mycket socker innehåller din kvarg
klar

Artikellänk är kopierad

Joel Linde
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro