ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så säkrar du ditt betalkort

Andreas Jelvefors · 1 Maj 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

BEDRÄGERI. Är du rädd för att någon ska memorera siffrorna på ditt bankkort, exempelvis Visa, och sedan använda dessa siffror för att handla med dina pengar över internet? Kunden kan lätt försvåra för bedragare genom att själv täppa till en uppenbar säkerhetslucka som bankerna inte tycks vilja åtgärda.– Varje gång man handlar på internet ska man ange CVV koden, de tre siffror som finns angivna sist i nummerraden på betalkortet. Om CVV koden inte fanns utskriven, och folk istället har den uppskriven eller memorerad någon annanstans, så hade många bedrägerier över internet aldrig skett, berättar en anonym källa inom bankvärlden för Metro.

Men bankerna tycks vara helt ointresserade av att åtgärda denna säkerhetslucka.– Visst är det en säkerhetsrisk. Men hade cvv koden inte funnits på kortet så tror jag risken är stor att folk inte kommer ihåg sin kod, säger Erik Nystrup, pressofficer vid Pan-Nordic Card Association som arbetar för lättare kortanvändning över de nordiska och baltiska gränserna.Däremot kräver banker att kunder kommer ihåg sina koder vid uttag i automat och inloggning på internetbank.– Jag kan inte se att det är ett problem eftersom kunder som blivit bedragna hålls skadeslösa, säger Kerstin Ottosson, informationschef på SCB Kort.

Enligt Annika Hernodh, chef för Konsumeneterna Bank- och Finansbyrå händer ändå att det uppstår situationer där kunder som anser att de blivit bedragna inte ersätts eftersom banken anser att de varit vårdslösa med sitt kort.För kunder som ofta räcker över sitt kort till okända vid betalning för restaurangnota eller dylikt, finns möjlighete att göra sitt kort säkrare genom att sandpappra bort CVV-koden.

klar

Artikellänk är kopierad

Andreas Jelvefors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro