ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så sårbara är singlarna

Leif Oldenburg · 1 Sep 2011
Uppdaterad 2 Sep 2011
Tänk över ditt uteliv – Det är kanske dags att öronmärka en summa varje månad för nöjen. Ha i stället en buffert för oförutsedda utgifter. Det finns ingen partner som kan rycka in och hjälpa till.

Tänk över ditt uteliv – Det är kanske dags att öronmärka en summa varje månad för nöjen. Ha i stället en buffert för oförutsedda utgifter. Det finns ingen partner som kan rycka in och hjälpa till. Foto: Scanpix


Singelekonomin klarar inte motgångar på samma sätt som en delad ekonomi. En lättsinnig inställning kan sluta i katastrof.

klar

Artikellänk är kopierad

Planera matutgifterna – Handla till extrapris och gör storkok om du har frys. Godare och billigare än nudlar. Bilda matlag med kompisar. Roligare och billigare än att äta hemma eller på krogen.
Planera matutgifterna – Handla till extrapris och gör storkok om du har frys. Godare och billigare än nudlar. Bilda matlag med kompisar. Roligare och billigare än att äta hemma eller på krogen.Foto: Scanpix
Välj rätt försäkring – Ta bort efterlevandeskydd i privat pensionssparande och tjänstepension. Det går att aktivera senare. Skaffa i stället riktiga försäkringar som skyddar vid sjukdom och olycksfall.
Välj rätt försäkring – Ta bort efterlevandeskydd i privat pensionssparande och tjänstepension. Det går att aktivera senare. Skaffa i stället riktiga försäkringar som skyddar vid sjukdom och olycksfall.Foto: Scanpix
Strunta i bil – Att ha en egen bil är en onödig kostnad om du bara använder den ibland. Parkeringsavgift och bensin är stora utgifter att bära. Kolla om det finns en bilpool i närheten.
Strunta i bil – Att ha en egen bil är en onödig kostnad om du bara använder den ibland. Parkeringsavgift och bensin är stora utgifter att bära. Kolla om det finns en bilpool i närheten.Foto: Scanpix

Ensamstående måste lita till sin egen inkomst och den är mindre. Dessutom kostar det mer att leva på egen hand. Räddningen heter ett tomt bankkonto, inga försäkringar, billigt boende och nudlar veckan innan lön.

Men singelekonomin är sårbar och klarar inte oväntade motgångar. SEB har frågat 1 107 singlar utan barn hur deras ekonomi ser ut. Nära hälften av dem var 30 eller yngre. – Det är i den gruppen som de flesta singlarna finns och unga människor har inte så stora inkomster. Samtidigt är det naturligt att unga singlar söker sig utanför hemmet och då blir det mycket bio och pubbesök, säger Gunilla Nyström, privatekonom på SEB.

Singlarna har också en lättsinnigare inställning till framtiden än gifta och sambor. Bara 15 procent planerar sin ekonomi på ett sådant sätt att de klarar en längre tids sjukdom eller arbetslöshet. – Många tycker säkert att det inte är så farligt eftersom ekonomiska problem bara drabbar dem själva, säger Gunilla Nyström.

klar

Artikellänk är kopierad

Leif Oldenburg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro