ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så sätter nätet spinn på vandringssägnerna

Jack Werner · 23 Maj 2014
Uppdaterad 25 Maj 2014
Så sätter nätet spinn på vandringssägnerna

Så sätter nätet spinn på vandringssägnerna Foto: CC Lucarelli/Wikipedia, Ferdinand Schmutzer


I genomsnitt sväljer var och en av oss människor åtta spindlar per år. Och en gång satte Einstein en dryg ateist på plats. Eller?

klar

Artikellänk är kopierad

Du, jag och alla andra sväljer i genomsnitt åtta spindlar per år. Detta obehagliga lilla stycke fakta har cirkulerat på nätet i 20 år, och funnits i det allmänna medvetandet ända sedan 50-talet. Obehagligt men sant. Eller?

Nix. I själva verket började påståendet om de svalda spindlarna ironiskt nog spridas i och med att tidningen PC Professionals kolumnist Lisa Holst 1993 nämnde det som ett exempel på dumheter bara folk på nätet kan tro. Detta enligt vandringssägensencyklopedin Snopes. Vad som därefter har hänt är klassiskt för vandringssägner på nätet. Påståendet har plockats ur sin kontext – där det tydligt framgick att det var fejk – och flyttats ut i den delningsbenägna sociala medier-publiken.

Ett liknande fall finns i historien om den modige kristna universitetsstudenten som vågade säga emot sin ateistiska professor. Ensam ställde han sig, enligt historien, upp i klassrummet och presenterade logiska argument för varför Gud existerar. Historien slutar dramatiskt: ”The young man's name? Albert Einstein.” Historien är dock naturligtvis helt påhittad, och Snopes påpekar att både smarta och modiga Einstein och den onde ateistiska professorn är klassiska arketyper i folkloren.

Många känner till detta. Därför har de reagerat på vandringssägnernas spridning med humor, genom att förvrida och vidareutveckla dem. I en diskussion på Reddit kontrade till exempel en användare spindelpåståendet med att påpeka att undersökningen som ligger bakom är dålig. Vanligt folk äter noll spindlar i genomsnitt, men så finns det en herr Spindel-Georg som bor i en grotta och äter tio tusen spindlar om dagen. Därmed drar han upp snittet dramatiskt.

Och i parodierna på historien om Einstein har ateistprofessorn blivit en homosexuell, muslimsk genusprofessor som extraknäcker som abortläkare. Einstein, å hans sida, är nu en patriotisk och gudsfruktande militärveteran. Hela parodin är så briljant att den måste läsas, och finns därför återgiven i faktarutan här under.

Jag gillar vandringssägner, men de kan också förvirra och lura. Särskilt om någon – mot förmodad – låter sig luras av deras parodier. Men det gör vi ju inte. Eller?

klar

Artikellänk är kopierad

Jack Werner
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro