ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så ser din julmat ut – innan den behandlas

Annie LI Eriksson · 22 Dec 2016
Uppdaterad 22 Dec 2016

Visste du att man färgar julskinkan och den odlade laxen rosa? Metro reder ut vilka varor i butiker som färgas och gasas innan de säljs vidare till konsumenter.

klar

Artikellänk är kopierad

För många är julskinkan, laxen och köttbullarna en av julbordets viktigaste läckerheter.

Men vad dessa tre rätter ofta har gemensamt är att de på olika sätt behandlas för att påverka livsmedlets utseende innan de säljs i butikerna.

I julskinka och andra charkprodukter används ämnet nitrit som är ett konserveringsmedel men också en viktig ingrediens för att färga skinkan från grå till rosa, enligt författaren och matjournalisten Mats-Eric Nilsson.

– Vi är vana vid är att skinkan ska vara rosa. Skulle den se ut som kokt fläskkött egentligen gör, alltså lite gråaktig, tycker konsumenter att det inte ser ut som riktigt skinka, säger han.

EU försöker minska användningen av nitrit i livsmedel och Krav har förbjudit det i sina produkter. Ämnet kan vara skadligt i stora mängder och skulle även kunna öka risken att drabbas av cancer. Men risken med nitrit är liten och vi får normalt i oss endast låga halter, enligt Livsmedelsverket.

Precis som julskinkan kan man även påverka den odlade laxens färg.

– Odlad lax kan man färga indirekt genom färgämnen i fodret som fisken äter. Tror man att konsumenten gillar riktigt rött laxkött, då köper man ett sådant foder.

Som laxodlare kan man utgå utifrån färgkarta, beroende på vilket foder man köper så blir laxköttet olika rött, berättar Mats-Eric Nilsson. Man tillsätter ämnet astaxantin som gör att laxköttet får en rosa färg. Astaxantin bildas även naturligt och finns i alger, krill och räkor. Men eftersom att den odlade laxen inte lever av sin naturliga föda tillsätter man astaxantin i fodret för att köttet ska bli rosa.

En annan vanlig favorit på julbordet är köttbullar. Precis som julskinkan och laxen, behandlas även köttfärsen för att få en aptitligare färg.

tblandning av 80 procent syre och 20 procent koldioxid.gasenfår  och koldioxiden förhindrar bakterietillväxt.När köttet förpackas gasas de med en  Syr gör att köttet en klarröd färg

nfärgen är vi vana vid och tanken från början var att den skulle påminna om butiksmald köttfärs samtidigt som att den ska ha en längre hållbarhet– De röda , berättar Åsa Lagerstedt Norström på Livsmedelsverket.

densamma som finns i luften men har en annan blandning. Den har en längre hållbarhet än vad butikpackad köttfärs har Enligt henne är gasen men kan försämra köttets smak och kvalité.

ibland, särskilt om den inte ska kryddas så mycket– Köttfärsen kan smaka lite gammalt och härsket.

Istället tipsar hon om att köpa kött som är vakuumförpacka vilket behåller kvalitéten och förlänger hållbarhetend ännu längre än gasad köttfärs gör. Ska du använda färsen samma dag går det också bra med butikspackad köttfärs menar Åsa Lagerstedt Norström. 

klar

Artikellänk är kopierad

Annie LI Eriksson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro