ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så ser du ditt skattebesked i dag – och så får du pengarna tillbaka redan i april

Björn Berglund · 20 Mar 2018
Uppdaterad 20 Mar 2018
Fler får möjlighet att få pengar i april, säger Skatteverkets Anna Sjöberg.

Fler får möjlighet att få pengar i april, säger Skatteverkets Anna Sjöberg. Foto: Skatteverket och TT


Från och med i dag kan du deklarera digitalt. Och om du väntar skatteåterbäring och inte orkar vänta till i sommar finns fortfarande chansen att få pengarna strax efter påsk.

klar

Artikellänk är kopierad

För att få tillbaka dina eventuella slantar från Skatteverket redan i april behöver du först och främst ha en så kallad digital brevlåda. Via en sådan får du post från Skatteverket och andra myndigheter digitalt i stället för på papper.

För att få en tidig utbetalning behöver du ha skaffat digital brevlåda senast onsdagen den 28 mars. Skatteverkets tidigare gräns om att skaffa sin brevlåda senast 1 mars gällde alltså att få deklarationen tidigt – inte skatteåterbäringen.

– Vi har sett att även efter 1 mars så är det många som har fortsatt att ansluta sig till digital brevlåda, och eftersom vi har möjlighet att även de ska få sina pengar i april så vill vi också att de ska få det, säger deklarationsexperten Anna Sjöberg på Skatteverket.

28 mars är även sista datum för att godkänna din deklaration i Skatteverkets app eller e-tjänst för att få pengar i april. Men ändrar du eller lägger till något i deklarationen kan du inte få någon tidig utbetalning, och det gäller bara privatpersoner.

Glöm dock inte att du måste anmäla kontot du vill ha din skatteåterbäring på senast den 23 mars, om du inte redan gjort det.

Har du gjort allt rätt får du skatteåterbäringen på kontot den 5–6 april.

Nytt för i år är att det har blivit lättare att kolla om man har rätt till vissa avdrag, som för resor till och från arbetet och för bostad- och aktieförsäljning.

– Vi ser ofta att det är de här områdena där man ska lägga till uppgifter som är svårt för många och därför ger vi det här stödet i form av nya tjänster som finns på skatteverket.se, säger Anna Sjöberg.

pil
Så ser du ditt skattebesked

Även om du inte har fått dina deklarationspapper på posten kan du se om du får någon skatteåterbäring på flera sätt:

• Logga in på skatteverket.se med e-legetimation (till exempel mobilt bank-id).

• Du kan också kolla i Skatteverkets app, där du också kan logga in med mobilt bank-id.

Den summan du ser då är en preliminär uträkning som kan ändras om du till exempel gör avdrag i deklarationen.

Källa: Skatteverket

klar

Artikellänk är kopierad

Björn Berglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro