ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Så ser nya riksdagen ut – de är äldst och yngst

Björn Sjö · 18 Sep 2018
Uppdaterad 18 Sep 2018
Liberalernas Barbro Westerholm, 85 år, blir riksdagens äldsta ledamot. Yngst blir SD:s Ebba Hermansson, 22.

Liberalernas Barbro Westerholm, 85 år, blir riksdagens äldsta ledamot. Yngst blir SD:s Ebba Hermansson, 22. Foto: IBL och TT


Nu är de 349 platserna i den nya riksdagen fördelade. Metro har koll på vilka som fått de åtråvärda platserna. Äldsta ledamoten är Liberalernas Barbro Westerholm, som är 85 år. Yngst är SD:s Ebba Hermansson, 22 år.

klar

Artikellänk är kopierad

Den nya riksdagen börjar sitt arbete i samband med uppropet den 24 september. Fram till dess sitter den gamla kvar.

I nya riksdagen är Socialdemokraterna fortfarande största partiet, med 100 ledamöter (- 13).

Moderaterna är näst störst, med 70 ledamöter (-14). Sverigedemokraterna får 62 platser, en ökning med 13 mandat. Centerpartisterna blir 31 ledamöter, en ökning med 9. Vänsterpartiet får 28 mandat (+7), Kristdemokraterna 22 (+6), Liberalerna 20 (+1) och Miljöpartiet 16 (-9).

Vill förlänga rätten till jobb

Äldst av alla är Barbro Westerholm som kom in i riksdagen 2006. För andra gången, hon hann med en sväng mellan 1988 och 1999 också.

Barbro Westerholm vill bland annat att rätten för att få stanna i arbetslivet ska höjas från 67 till 71 år.

– Helst skulle jag vilja ta bort åldersgränsen helt, och att människor istället bedöms utifrån sin förmåga att kunna och vilja arbeta.

Själv ser hon inga problem att jobba vidare på heltid fyra år till, trots sin ålder.

– Jag fick många personkryss i valet, så folk tycker jag fungerar fortfarande. Sen får jag lyssna till omvärlden, om att jag lever upp till deras förväntningar.

Erfarenheterna behövs

Barbro Westerholm är född 1933 och den enda 30-talisten i riksdagen. Även 40-talisterna är en gles skara på 3 ledamöter.

– Det är illa att vi är så få årsrika, säger hon och undviker ordet gamla.

– Jag tycker vi ska en åldersfördelning som motsvarar befolkningen. Vi behöver erfarenheterna från varje generation, det har betydelse för beslutsfattandet.

Barbro Westerholm tycker att hennes långa erfarenhet ofta kommer till nytta i riksdagsarbetet, där frågor kan ta lång tid att driva.

– Lagen mot åldersdiskriminering tog tretton år. Och lagen om assisterad befruktning för ensamstående kvinnor höll jag på med från 1992 till 2016, innan den kom i mål.

Hon är bekymrad över att unga SD-politiker i valrörelsen talat om att sänka rätten till abort till vecka 12.

– De är helt historielösa. Jag läste medicin och var läkare när illegala aborter förekom i Sverige i en utsträckning och med konsekvenser som de inte har en aning om. Unga kvinnor dog på grund av att de tvingades till illegala aborter för att de kände att de inte kunde ta hand om barnet. Sånt har vi inte mer, och det är viktigt att sådana som jag kan förmedla detta.

Yngst i riksdagen

Sverigedemokraternas Ebba Hermansson från Mölndal blir med sina 22 år yngst i den nya riksdagen.

– Det känns väldigt spännande. Jag kommer att ha hand om jämställdhetsfrågor, och försöka fokusera på otrygghet för unga kvinnor och psykisk ohälsa, som saknats i den politiska debatten på senare år trots att det är ett växande problem.

Ebba Hermansson ser fram emot att flytta upp till Stockholm, och var tämligen säker på att komma in i riksdagen.

– Ja, eftersom jag hamnade på plats 30 på vallistorna och vi hade 49 mandat i förra valet.

Hon har det senaste året jobbat nästan heltid med SD:s ungdomsförbund. Dessförinnan läste hon i Lund.

– Bara lite strökurser, bland annat affärsjuridik. Men inget som jag hunnit tenta av.

Ebba Hermansson var med i Moderata ungdomsförbundet en kort tid innan hon blev engagerad i SD:s ungdomsförbund.

– Jag tyckte SD:s kriminalpolitik och utbildningspolitik var den bästa. Det var mina hjärtefrågor då, innan jag fick upp ögonen för jämställdhetspolitiken.

pil
Riksdagens åldersfördelning

Antal ledamöter födda på:1930-talet: 11940-talet: 31950-talet: 341960-talet: 991970-talet: 1101980-talet: 841990-talet: 18

De kom in – och de fick ingen plats

Leila Ali Elmi överraskade.
Leila Ali Elmi överraskade.

Personvalsraketen:Miljöpartiets Leila Ali Elmi från Göteborg hade plats 21 på partiets valsedel. Men tack vare hela 1 467 personröster fick hon en av de två riksdagsplatser som partiet fick i Göteborg. Hon har i flera intervjuer berättat om sin uppväxt i förorten och hons kommer framför allt att jobba för att det ska satsar mer på skolorna i utsatta områden.

Eskil Erlandsson är populär hemmavid.
Eskil Erlandsson är populär hemmavid.

Veteranen: Förre landsbygdsministern Eskil Erlandsson lyckades tack vare personvalen erövra Centerns enda riksdagsmandat i Kronobergs län. Han har inte drivit någon speciell kampanj, utan bara fortsatt att besöka bygdegårdar och andra samlingslokaler som han varit inbjuden till.

Lars Adaktusson lämnar Bryssel..
Lars Adaktusson lämnar Bryssel..

TV-kändisen:Förre SVT-journalisten Lars Adaktusson blev KD:s riksdagsman för Dalarna tack vare 1 158 personröster. Han har suttit i EU-parlamentet de senaste åren, och ses av många bedömare som näste KD-ledare.

Ebba Busch Thor tar plats.
Ebba Busch Thor tar plats.

Partiledare och ministrar: KD-ledaren Ebba Busch Thor får nu en riksdagsplats och kan därmed delta i riksdagsdebatterna. Samma gäller klimatminister Isabella Lövin (MP), miljöminister Karolina Skog och kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP).

Ann Heberlein kom inte in.
Ann Heberlein kom inte in.

Kändisar utanför: Varken Ann Heberlein, stridbar debattör och författare, eller artisten och programledaren Richard Herry lyckades få tillräckligt många kryss för att komma in i riksdagen. Båda kandiderade för Moderaterna.

klar

Artikellänk är kopierad

Björn Sjö
Björn Sjö
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro